Een aanlegring is een ring die je bevestigd op de steiger van je thuishaven, hier kan je je boot aan vast leggen op een veilige en gemakkelijke manier. Aanlegringen zijn in de meeste gevallen gemaakt van RoestVastStaal (RVS) of gegalvaniseerd staal. Beide zijn roestvrij, dit betekent dat ze water- en weersbestendig zijn. Er zit echter wel verschil tussen beide, zowel qua prijs als qua kwaliteit. Wat precies de voor- en nadelen van beide zijn licht ik hieronder nader toe.


De RVS aanlegring
De naam zegt het al, de RVS aanlegring is gemaakt van roestvaststaal. RVS is een legering van chroom en nikkel. RVS staat zoals eerder genoemd voor “roestvast staal”. In vergelijking met gegalvaniseerd staal heeft RVS een subtielere en wat chiquere glans over zich. Ook is RVS over het algemeen genomen een stuk sterker dan gegalvaniseerd staal.

De gegalvaniseerde aanlegring
Wederom geeft de naam het al weg, gegalvaniseerde aanlegringen zijn ringen die van gegalvaniseerd staal gemaakt zijn. Dat houdt in dat het staal is afgewerkt et een roestwerende laag. Gegalvaniseerd staal is over het algemeen genomen; minder sterk dan RVS en minder water- en weersbesteding. Gegalvaniseerd staal is daardoor wel vaak goedkoper dan RVS.

Welke maat?
Een aanlegring kan dus zowel uit RVS als uit gegalvaniseerd staal zijn gemaakt, vervolgens zijn ze echter ook nog beschikbaar in een groot scala maten. Maar welke is nu de beste keuze qua materiaal, maat en prijs en waar kan je deze “perfecte” aanlegring krijgen? Daarover hieronder meer.

De “Perfecte” aanlegring
Om de juiste keuze te kunnen maken moeten we dus een keuze maken uit welk soort materiaal we de aanlegring willen hebben maar ook in welke maat we deze aanlegring willen hebben. Voor de “perfecte” aanlegring, zijn we gegaan voor een RVS aanlegring, dit omdat RVS sterker materiaal is, beter water- en weersbestending en omdat RVS een wat luxueuzere uitstraling heeft.

Zoals eerder genoemd staat RVS voor: roestvaststaal, niet te verwarren met roestvrijstaal, zowel de gegalvaniseerde aanlegring als de RVS aanlegring is namelijk roestvrij als u deze besteld, roestvrij houdt namelijk in dat er geen roest op zit, dit is bij beide items het geval op het moment dat u besteld. Roestvaststaal (RVS) daarentegen betekent dat het staal niet of nauwelijks gaat roesten bij gebruik. Om deze redenen hebben wij gekozen voor een RVS aanlegring.

Waar te kopen?
Wij hebben onze “perfecte” aanlegring gevonden bij Staalkabelstunter.com. Zij hebben een 92mm RVS aanlegring in hun brede assortiment. Of zoals zij hem noemen; RVS oogplaat 92mm. Deze aanlegring is gemaakt van A2/304 RVS. Eigenlijk bestaat de ring uit twee onderdelen; de ringschroef en de plaat.

De ringschroef; is een M12 RVS ringschroef, deze is gemaakt volgens DIN580.

De plaat; het plaatmateriaal van het rozet is van wel 8mm dik RVS.

Deze aanlegring kan tot wel 3445kg hebben voordat deze breekt, is te zien op hun website, aan stevigheid dus geen gebrek. De aanlegring wordt tevens geleverd met 4 zogeheten RVS SuperKeilbouten, deze zijn ook vervaardigd uit RVS, wederom AISI304. En last but not least; voor 15:00 besteld, is dezelfde dag nog verstuurd (op werkdagen).

https://www.staalkabelstunter.com/nl/rvs-oogplaat-92mm-draaibare-ring.html