LEEUWARDEN - Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden bestaat 150 jaar. Het theater viert dat met een jaar lang jubileumvoorstellingen plus inhakende activiteiten in samenwerking met vele partijen. Onder de gedachte van 'ontmoeting en verbinding' zijn er 5 terugkerende thema's: vrijheid van zijn, talentontwikkeling, denken als een futurist, traditie en vernieuwing, nieuwe perspectieven . Speciaal voor het jubileumjaar werkt de programmeurs van De Harmonie samen met theatermaker Ira Judkovskaja als artistiek coördinator. "De wereld meer verbonden met elkaar maken. Vanuit die gedrevenheid werk ik aan het programma waarin we de samenwerking met veel partijen aangaan", aldus Judkovskaja.


De aftrap was afgelopen weekend met de (uitverkochte) The Rotterdam Dragshow en een Love 4 all party . Op 9 februari gevolgd door een optreden van meesterpianist Volodos , met daaraan voorafgaand een masterclass van Nino Gvdaske, en een (uitverkochte) workshop arrangeren door Kobi Arditi. Op 8 en 9 maart is er ATMEN / Evolution is Silently Unfolding van Nicole Beutler Projects. Aansluitend op die voorstelling organiseert de schouwburg een groot Circulair Grand Café, onder de noemer 'iedereen een beetje futurist'. In april strijkt de hitmusical Jesus Christ Superstar vijf dagen neer in De Harmonie. Waarbij het thema traditie en vernieuwing, een afgeleide meekrijgt in de samenwerking met de MBO opleiding FIRDA. Dat rond deze voorstelling met leerlingen ingaat op de vraag 'Hoe blijf je met elkaar in gesprek vanuit verschillende (geloofs)overtuigingen?' Dit als onderdeel van de lessen levensbeschouwingen en burgerschap. Als opmaat in de wens MBO studenten meer te betrekken, uitmondend in een landelijke conferentie op 20 juni. In mei is een aantal internationale voorstellingen te zien, zoals het bejubelde One Song van Miet Warlop. Onder de thematitel 'nieuwe perspectieven'.

Judkosvskaja: "Tezamen tonen de voorstellingen, concerten en activiteiten de veelzijdigheid en actualiteit van de podiumkunsten in Nederland en daarbuiten. Want met 150 jaar Harmonie vieren we ook de vrijheid van onze kunsten. Als stadsschouwburg mogen we podium bieden aan vele uitzonderlijke voorstellingen en projecten, zonder censuur."

1874: een jaar waarin vele schouwburgen het licht zien

1874 is het jaar na de afschaffing van de slavernij in Nederland, het jaar waarin de kinderwet van Van Houten werd aangenomen en waarin de industriële revolutie zich verder ontwikkelde. Het decennium ook waarbij in Nederland ook buiten de randsteden meer schouwburgen verrijzen met de opkomende middenklasse. Zo ook De Harmonie in Leeuwarden. Dezes chouwburg heeft van begin af aan als doel voor alle lagen van de samenleving podiumkunsten en entertainment te bieden. En volgt die filosofie tot op de dag van vandaag.

Het jubileumjaar gaat na de zomervakantie weer door als onderdeel van het theaterseizoen '24/'25.

Check voor de laatste informatie steeds de website van De Harmonie: harmonie.nl/150jaar.

Over De Harmonie
Begonnen als sociëteit is De Harmonie met steun van de gemeenschap uitgegroeid tot de stadsschouwburg voor Leeuwarden en omgeving. Het theater is de verlengde huiskamer van velen. Met ruim 1700 stoelen, verdeeld over drie zalen, en jaarlijks zo'n 200.000 bezoekers is De Harmonie een van de grootste theaters van Nederland. Met een belangrijke positie in Friesland.Onze brede opdracht is zoveel mogelijk mensen uit stad en de provincie in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Hierbij nemen we onze rol als venster op de wereld serieus, met artiesten uit de eigen regio naast internationale makers en de top van het Nederlandse theateraanbod. Vaste bespelers van De Harmonie zijn gezelschappen als het Noord Nederlands Orkest, Ivgi &Greben, Pier21, NITE en Club Guy & Roni. Daarnaast werkt De Harmonie samen met vele andere culturele, maatschappelijke en onderwijs organisaties uit Leeuwarden en Friesland. In 2024 viert De Harmonie haar 150 jarig-jubileum met een speciaal programma gedurende dat hele jaar. Zie harmonie.nl/150jaar.