EMMEN - De stockcar Formule 1 coureurs kunnen het hele jaar door punten verzamelen om zich te kwalificeren voor de zilveren spoiler. De beste 12 coureurs na de zomerstop gaan daarna door naar de shoot-out wedstrijden. Deze laatste 12 coureurs kunnen de laatste shoot-out wedstrijden punten verzamelen. Wie aan het einde van deze shoot-out wedstrijden de meeste punten bij elkaar heeft gereden, mag het hele volgende jaar met een zilveren spoiler rijden. In de Stockcar wereld is dit een grote eer. Ook met internationaal aanzicht.


Wybe de Vries uit Hantum had een kleine voorsprong op Jelle Tesselaar uit Winkel en Mark Veenstra uit Nijland. Louw de Vries uit Kootstertille maakte ook nog een theoretische kans op de titel.

Op zaterdag 21 oktober was men te gast bij Speedway Emmen voor de Blue Oyster 2023. Tijdens deze dag werd het Zilveren dak Stockcar F1 beslist. De laatste qualifier. En wat maakten de coureurs het spannend! Tijdens de alles beslissende finale wist aanvaller Mark Veenstra erg snel en sterk naar voren te rijden terwijl de leider in het klassement, Wybe de Vries, schade had en een leeglopende band. Hierdoor was het na de laatste finish van de dag, onduidelijk wie had gewonnen. Na snel rekenwerk van de jury bleek dat Wybe na alle shoot-outs een marginale voorsprong had van 5 punten.

Uiteindelijk mag Wybe de Vries zich Zilveren Dak kampioen van 2023 noemen. Mark Veenstra eindigde op de tweede plaats voor Louw de Vries.