ZWAAGDIJK - Voormalig profwielrenner Lieuwe Westra is op 40-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie en biograaf Thomas Sijtsma laten weten.


Westra zou zaterdag zijn aangetroffen in zijn bedrijfspand in het Noordhollandse Zwaagdijk, Ondanks reanimatiepogingen mocht hulp niet meer baten voor de Fries

"De voormalig wielrenner vocht de laatste jaren met zichzelf en verloor", zo laat biograaf Thomas Sijtsma via Twitter weten. De in Meinum geboren Westra, die onder meer onder contract stond bij Vacansoleil en Astana, reed vijf keer de Tour de France.

In 2012 eindigde hij als tweede in Parijs-Nice waar hij ook een atappe won. Westra wiens bijnaam 'Het Beest' was werd twee keer Nederlands kampioen tijdrijden op de weg (2012, 2013). Daarna won hij ondermeer nog etappes in de Ronde van Catalonië en het Critérium de Dauphiné.

In 2017 besloot Westra te stoppen met wielrennen mede door depressies die hem kwelden. Na zijn actieve wielerloopbaan ging hij met zijn Australische vriendin in Spanje wonen waar hij een wielerhotel begon. Na een scheiding keerde hij afgelopen zomer terug naar Friesland.