LEEUWARDEN - ADO Den Haag won maar één van zijn vorige zeven wedstrijden, waarbij het de laatste twee duels verloor, en snakte dus naar een succesje in Leeuwarden. Daarin slaagde de ploeg van trainer Darije Kalezic door met 0-2 te zegevieren.

In de Friese hoofdstad trof men een SC Cambuur dat sinds kort met vijf verdedigers speelt en in dit systeem twee keer had gewonnen zonder een tegendoelpunt. Maar voor de derde keer op rij de nul houden: dat lukte Cambuur niet.

Henk Veerman maakte in Leeuwarden weer eens het verschil. De spits van ADO Den Haag had in de eerste helft al een fenomenale aanname laten zien, waarna hij op Yannick van Osch stuitte, en liet de Cambuur-keeper kort na rust kansloos met een spectaculaire halve omhaal. De Volendammer maakte zo zijn twintigste doelpunt van dit seizoen en is daarmee samen met Martijn Kaars van Helmond Sport de topscorer van de Keuken Kampioen Divisie.

ADO kreeg na het kunststukje van Veerman nog een behoorlijk aantal kansen op meer doelpunten. Die werden echter om zeep geholpen en daardoor bleef Cambuur, dat niet goed genoeg speelde om aanspraak te mogen maken op een punt, in de wedstrijd. Dat duurde tot kort voor tijd: toen maakte invaller Dhoraso Klas met een heerlijk schot van afstand de 0-2. ADO heeft nu drie punten meer dan De Graafschap en staat vijfde. SC Cambuur moet het voorlopig met ene twaalfde plaats doen.