LEEUWARDEN - Irene Schouten heeft in Leeuwarden beslag gelegd op haar achtste marathontitel. De schaatsster van AH/Zaanlander, in de afgelopen dagen goed voor drie titels op de NK afstanden, reed in de slotronden weg uit een kopgroep. Luc ter Haar pakte verrasend de titel bij de mannen.


Schouten (31),sinds 2016 onklopbaar op de NK, sloot met nog minder dan twintig ronden te gaan aan bij een kopgroep, die bestond uit teamgenotes Maaike Verweij en Arianna Pruisscher en de talentvolle Femke Mossinkoff (22). Met hulp van een vierde rijdster van Zaanlander, Marijke Groenewoud (die zich liet terugzakken), pakte het viertal een ronde voorsprong.

Schouten ging aan op drie ronden van de finish en reed onbedreigd naar de zege.

De 30-jarige Luc ter Haar won de nationale titel bij de mannen. Hij was na een grote valpartij in de slotronde, waar onder anderen Harm Visser en Gary Hekman bij betrokken waren, verrassend de sterkste in de massasprint.

Met nog een paar ronden te gaan zorgden de teamgenoten van Visser (Jumbo-Visma) ervoor dat aanvaller Daan Gelling werd ingerekend. Visser werd daarop perfect afgezet door Jorrit Bergsma,maar ging in de één-na-laatste bocht onderuit.

Ter Haar, die al meermaals op het podium stond maar nog nooit een marathon won, lag vervolgens plots op kop en bleef de opkomende Evert Hoolwerf voor.