STIENS - Kunstschilder Edgar de Cruijer heeft in Stiens een schilderschool ‘Realistisch Schilderen’, waar hij iedere week les geeft in de techniek van de oude meesters. Dat doet hij al meer dan veertien jaar. De najaars-cursussen gaan weer beginnen. Op zaterdagochtend 3 september van 10.00- 12.00 uur of zaterdagmiddag van 14.00-16.00 uur geeft Edgar, een gratis proefles ‘schilderen in olieverf, als de oude meesters’, in het Vitushûs in Stiens.

De oude meesters zoals Rembrandt, Vermeer en anderen in de Gouden Eeuw, schilderden bijna allemaal in deze techniek. Dat is de zogenaamde ‘glaceermethode’. Dunne glasachtige lagen, waardoor een schilderij meer diepte krijgt. Deze klassieke methode werd gehanteerd tot in het midden van de negentiende eeuw. Toen de impressionisten en de modernen kwamen, raakte deze methode een beetje op de achtergrond. Pas in de vorige eeuw waren er weer kunstschilders, die die deze oude klassieke techniek weer ‘herontdekten’. Veel mensen die nu thuis zelf schilderen kunnen vaak op een bepaald punt niet verder komen. Door deze techniek kan iedereen nu leren om professionele schilderijen te maken, met meer diepte.

U kunt in de proefles zelf het schilderen met olieverf ervaren, om te zien of het ook iets voor u is. Tijdens de les vertelt Edgar u dan van alles over de mogelijkheden van deze techniek. De proefles is gratis, alleen voor het materiaal vragen wij een kleine vergoeding van 7,50 euro. U mag het paneel na afloop mee naar huis nemen.

Wilt u ook meedoen dan kunt u zich opgeven: telefoon 06 25023477 of via de mail: info@realistischschilderen.nl (Zet er even bij of u zaterdagmorgen of zaterdagmiddag wilt komen). Zie ook www. realistischschilderen.nl en www.edgardecruijer.nl