LEEUWARDEN - Tijdens Bosk, het langzaam wandelend bos van ruim duizend bomen, is een speciale rol weggelegd voor deelnemers. Bosk draait namelijk volledig op menselijke energie.


Deelnemers krijgen de kans om een actieve bijdrage te leveren aan duurzaamheid en het herstel van het evenwicht tussen mens en natuur. Bosk is onderdeel van de culturele honderddaagse Arcadia, de eerste editie van de triënnale van Leeuwarden-Fryslân 2028 en kleurt de binnenstad van Leeuwarden van 7 mei tot en met 14 augustus 2022 100 dagen groen.

Beleef het bos door mee te doen

Deelnemers kunnen op allerlei verschillende manieren meedoen aan dit groene project. Zo kunnen deelnemers bijvoorbeeld helpen met het verplaatsen van de bomen naar een nieuwe locatie en helpen de bomen te verzorgen. Het project biedt een unieke kans waar iedereen welkom is om een bijdrage te leveren. Deelnemers kunnen zich individueel aanmelden of met meerdere personen, en er zijn mogelijkheden voor teamuitjes of bedrijfsexcursies. Groen Leven, hoofdpartner van Bosk, heeft zich inmiddels aangemeld en gaat samen met de hele organisatie het bos van Bosk verplaatsen wanneer het langs hun kantoorpand wandelt.

Geïnteresseerden kunnen zich individueel aanmelden via bosk.frl. Aanmeldingen voor grotere groepen kan via deelnemers@bosk.frl. Dit maakt Bosk naast een groen project ook een plek om mensen te verbinden en met ze in gesprek te gaan.

Streven naar een groenere toekomst

Bosk, het wandelende bos, vertrekt op 2 mei van het BoskDok naar het Stationsplein in Leeuwarden. Na de opening op 7 mei beginnen de bomen aan hun wandeling van 3,5 km door de binnenstad van Leeuwarden. In honderd dagen ‘wandelen’ deze bomen door de binnenstad van Leeuwarden en kleuren de stad letterlijk groen. Het ‘wandelende’ bos geeft de bomen – en daarmee de natuur – een stem: wat kunnen we leren van bomen en hoe kijkt het bos naar de mensenwereld? Bosk heeft een uitgebreide randprogrammering waarbij onder meer (inter)nationale kunstenaars, culturele organisaties, bewoners en bedrijven betrokken zijn. Bosk wil het evenwicht tussen mens en natuur herstellen en streeft naar een groenere toekomst door het planten van duizenden bomen, want “als bomen kunnen wandelen, kunnen mensen veranderen” aldus Bruno Doedens, artistiek leider en bedenker van Bosk. De bomen krijgen na het evenement een vaste plek in de gemeente Leeuwarden.

Over Arcadia

Van 6 mei t/m 14 augustus 2022 kunnen bezoekers zich laten inspireren door een breed cultureel en artistiek programma met o.a. beeldende kunst, theater, literatuur en debat rondom het thema ‘voorouderschap’. Arcadia geeft hiermee vervolg aan Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Veel werk is nieuw en gratis te bezoeken, gemaakt door (internationale) kunstenaars en de Friese mienskip (gemeenschap). Arcadia zet zich door middel van cultuur in voor een wereld die we met vertrouwen door kunnen geven aan de volgende generatie.

Partners

BOSK is een productie van Arcadia en wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Fryslân, Gemeente Leeuwarden, Groen Leven, LOF, Achmea, het Mondriaan Fonds en BPD Cultuurfonds. Bosk wordt in beweging gezet door vele honderden deelnemers en culturele, groene en maatschappelijke partners.