FRIESLAND - Normaliter was het even ‘oerstekke’ mogelijk vanaf 1 april, maar dit jaar varen 6 verschillende pontjes al vanaf maart elk weekeinde. Daarmee begint de lente goed. Maar, daar blijft het niet bij: het vervolg van de succesvolle pontjesactiviteiten uit 2022 biedt ook nog eens allerlei belevenissen. Voor de toerist en inwoner zijn er dan ook genoeg redenen om er lekker op uit te gaan en te genieten van al het moois dat de provincie te bieden heeft.


De pontjes die vanaf maart varen zijn: Rufus in Broek, Droech oer de Feart bij Gaastmeer, De Woudfennen bij Boornzwaag, It Oerset bij It Heidenskip en de Langwarder Feart bij Langweer in Zuidwest Friesland. Het pontje Hooidammen-Veenhoop bij het Nationaal Park De Alde Feanen gaat eveneens in de weekeinden varen. “De pontjes zijn toegevoegd aan de routes op de website van de regiomarketingorganisaties”, vertelt Margreet Dröge van Dagrecreatieve Netwerken, onderdeel van het beleidsprogramma Gastvrij Fryslân 2028 van de Provincie Friesland. “Dat betekent dat iedereen in Nederland kan zien dat er in Fryslân mooie routes zijn te beleven. We nodigen iedereen uit om in beweging te komen.”

Wandelend en fietsend het landschap ontdekken

De pontjes maken het mogelijk om meerdere zogenoemde pontjesroutes te volgen; te voet of op de fiets. Daarmee wordt er volop genoten van het mooie landschap en tegelijkertijd wordt de conditie op peil gehouden. “In maart is onze provincie heel mooi”, aldus Margreet. “Dan begint het al iets groener te worden. Overdag stijgt het kwik naar gemiddeld 10,5 graden. Kortom, perfect weer om eropuit te gaan en te genieten van de prachtige vergezichten, schitterende natuurgebieden, mooie meren, idyllische dorpen en historische Elfsteden die Friesland te bieden heeft. Gaat het toch sneeuwen? Dan is Fryslân misschien stiekem nog mooier en kun je je onderweg heerlijk opwarmen met ‘waarme poeiermolke’!”

Volop belevenissen onderweg
Om de routes extra aantrekkelijk te maken is er vanuit de ondernemers, regiomarketingorganisaties, Merk Fryslân en Dagrecreatieve Netwerken een groot aantal belevenissen georganiseerd. Wie bijvoorbeeld in het weekeinde van 4 en 5 maart een pontje pakt, krijgt een zakje zaadjes om het voorjaar verder in te luiden. Ook kan elke fietser of wandelaar stempelen voor Bierenburg. Een overtocht met een pontje is een stempel waard. Bij een volle stempelkaart kan iedereen bij een lokale uitspanning even lekker ‘opfriesen’. Dit gebeurt met een gratis heerlijke Opfrieser Bierenburg van Kâld Kletske en Sonnema. Bij het pontje Droech oer de Feart in Gaastmeer is het mogelijk om op zaterdag een kijkje te nemen bij Andries van Netten, de lokale visserman die paling rookt. Proeven kan natuurlijk ook!

Geocaching en op stap met local
Wie even moet wachten op een pontje hoeft zich zeker niet te vervelen. Sowieso is het uitzicht overal de moeite waard om bij weg te dromen, maar voor wie in beweging wil blijven en houdt van geocaching is er ook wat te doen. Bij alle zes de pontjes is namelijk een cache verstopt. Voor fietsliefhebbers is er de fietstocht Brekkenroute die via twee pontjes van Oudega naar Workum gaat. Wie meer wil horen over de waterwegen, de natuur en Elfstedenstad Workum, kan meefietsen met local Klaas Haringa. In het natuurgebied De Wolvetine bij It Heidenskip staat local Fouke de Vries klaar om meer te vertellen over het gebied en de vogels.

Inspirerende routes voor iedereen
Met de belevenissen willen we mensen inspireren eropuit gaan. Natuurlijk zijn de natuur en de gezelligheid in de dorpen en steden al genoeg motivatie, maar met deze activiteiten maken we het echt voor iedereen leuk. Van jong tot ouder, van sportieveling tot recreant en van toerist tot inwoner. Iedereen kan volop genieten!” De routes met een e-chopper rijden, kan ook. “In Smallingerland kun je geluidloos door het landschap zoeven en het pontje Hooidammen-Veenhoop bij het Nationaal Park De Alde Feanen pakken”, aldus Margreet. Op die manier mis je geen enkel hoogtepunt. In Zuidwest Friesland staan de e-choppers én pontjes eveneens klaar. Zorg er wel voor dat je kleingeld bij je hebt voor de pontjes. Met de code ‘pontjesmaart’ krijg je 25 procent korting op de huur van de e-chopper.”

Cruciaal onderdeel van vijfsterrennetwerk
Het langer laten doorvaren van de pontjes was in 2021 een eerste succesvolle pontjespilot van VVV Waterland van Friesland. In 2022 nam Dagrecreatieve Netwerken de pilot over met de bedoeling deze verder in de provincie uit te zetten en samen met ondernemers, regiomarketingorganisaties en Merk Fryslân diverse belevenissen rondom de pontjes te organiseren. “De pontjes zijn een cruciaal onderdeel van het vijfsterrennetwerk aan fiets- en wandelpaden dat wij in Friesland hebben”, legt Margreet uit. “Andere ondernemers en pontjes die willen meedoen, kunnen contact met mij opnemen via 06 - 14 34 28 67. Het is de bedoeling dat we het seizoen ook later met elkaar gaan afsluiten. Dan doen we door de pontjes in november weer langer te laten doorvaren.”

Spreiden toerisme belangrijk
Met het eerder en later laten varen van de pontjes en het realiseren van extra activiteiten, wordt het toerisme gespreid over de seizoenen. Volgens prognoses van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen blijft het aantal toeristen namelijk groeien; van 1,7 miljoen in 2017 tot 3,5 miljoen in 2030 in Friesland. “Om iedereen de mogelijkheid te geven om te genieten van al het moois, is het spreiden van toeristen over de seizoenen belangrijk”, zegt Margreet. “Op die manier voelt elke toerist zich het hele jaar rond welkom.”

Over de opgave Dagrecreatieve Netwerken
Het zorgen voor een gastvrije provincie wordt gerealiseerd vanuit de opgave Dagrecreatieve Netwerken. Dit is onderdeel van het beleidsprogramma Gastvrij Fryslân 2028 van de Provincie Friesland. Dagrecreatieve Netwerken richt zich zowel op de fysieke verbinding tussen de toeristische dagrecreatie als op de samenwerking tussen netwerkpartners. Er wordt gewerkt aan het vindbaar, boekbaar en beleefbaar maken van routes, bezienswaardigheden, thema’s, verhaallijnen, evenementenagenda’s en toeristische arrangementen.