LEEUWARDEN - Vanwege grote belangstelling is kunsttentoonstelling Paradys verlengd tot en met 28 augustus. Bezoekers krijgen de kans om de tentoonstelling, met werk van internationaal gerenommeerde kunstenaars in en rondom de voormalige landgoederen van Oranjewoud, twee weken langer te bewonderen nu de omgeving op haar mooist is. Een perfecte samenkomst van kunst en natuur.

Paradys is onderdeel van de cultuurhonderddaagse Arcadia, het vervolg op Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018, dat plaatsvindt in Friesland tot en met 14 augustus.

Spraakmakende kunst in idyllisch Oranjewoud

In de koninklijke bossen van Parklandschap Oranjewoud is Paradys nog twee weken langer te bezoeken. De tentoonstelling brengt kunstenaars uit alle hoeken van de wereld naar Oranjewoud om ons idee van ‘het paradijs’ te bevragen en om de idylle uit te dagen. Internationaal gerenommeerde kunstenaars als Marianna Simnett, Charles Avery, Diana Scherer en Gregor Schneider maakten speciaal voor deze tentoonstelling nieuwe, ruimtelijke kunstwerken, geïnspireerd door de omgeving en de rijke geschiedenis van Oranjewoud. De kunstwerken staan op verschillende locaties verspreid over het gebied: in oude kerkjes, in bossen en vennetjes. De tentoonstelling vindt zowel buiten als binnen plaats.
Verlengd t/m 28 augustus – Parklandschap Oranjewoud – diverse locaties- openingstijden: do t/m zon, 10.00-17.00 uur.

Cultuurhonderddaagse Arcadia begint aan eindsprint

De laatste dagen van het honderd dagen durende Arcadia zijn ingegaan. Bezoekers kunnen zich nog een paar weken onderdompelen in exposities, voorstellingen en projecten uit de mienskip (gemeenschap) met als rode draad een betere wereld achterlaten. Met Arcadia is Friesland, na Leeuwarden-Fryslân 2018 Culturele Hoofdstad van Europa, opnieuw het decor voor een groots opgezet (inter)nationaal programma. Deze zes hoogtepunten zijn nu nog te zien.

Ieder einde is een nieuw begin - Bosk

Sinds begin augustus staat Bosk, een indrukwekkende, bewegende kunstinstallatie van meer dan 1000 bomen, op het Oldehoofsterkerkhof. Met een breed programma vestigt het kunstproject de aandacht op de noodzaak om anders naar de relatie tussen mens en natuur te kijken. Zo is er o.a. de slotmanifestatie Ein en Begjin. t/m 14 augustus – Leeuwarden.

Indringende theatervoorstelling - Verdriet van de Zuiderzee

Verdriet van de Zuiderzee is een muzikale theatervoorstelling aan de Oudemirdumerklif met weids uitzicht over het IJsselmeer. Het Verdriet van de Zuiderzee staat stil bij de gevolgen voor de mensen, de vogels en de vissen en bij de transformatie van het landschap en het water zelf. 10 augustus t/m 11 september - Oudemirdum

Reizend kunstwerk strijkt neer in Bolsward - Gaia

Gaia, een reizend kunstwerk van Luke Jerram, is een aardbol van 7 meter doorsnede, waarop zeer

gedetailleerde foto’s van de NASA zijn geprint. Het kunstwerk geeft het publiek de mogelijkheid om onze eigen planeet te bekijken zoals de bemanning van de Apollo 17 haar zag in 1972. t/m 13 augustus – Broerekerk, Bolsward

Elke dag een andere tuin – Uitgesteld Geluk

Met Uitgesteld Geluk van Leeuwarden UNESCO City of Literature is iedere dag van Arcadia een nieuw verhaal te beluisteren op steeds een andere, paradijselijke plek in Fryslân. In de tuin bij de Friezen thuis, op volkstuincomplexen, in tuinen van staten en stinzen, in pluk- en theetuinen en op festivals.

t/m 14 augustus – diverse locaties

Belangrijke verschijningen in het Friese landschap – Terp fan de Takomst

Al langere tijd dromen verschillende mensen over het ontwikkelen van de Terp fan de Takomst. Het dorp Blije heeft het initiatief genomen om deze Terp fan de Takomst daadwerkelijk te realiseren. Er is een nieuwe belevingsplek gemaakt, om mensen naar dorp en waddenkust te trekken, om oude verhalen te vertellen en nieuwe verhalen te maken. Permanent te zien– Blije

Museaal aanbod

In verschillende musea in Fryslân zijn er tentoonstellingen die je anders laten kijken naar het landschap. Zo is in het Fries Museum de tentoonstelling Fertile Grounds, waarin ontwerper Christien Meindertsma met een nieuwe blik naar het Friese veenweidegebied kijkt. In het Fries Scheepvaart Museum is er met de tentoonstelling Windstil nieuw werk te zien van beeldmaker Heleen Haijtema. In vier musea in zuidoost Friesland onderzoeken jonge makers de toekomst van dit gebied met Stroomopwaarts. Fertile Grounds – t/m 10 april 2023 – Fries Museum Leeuwarden - Windstil – t/m 28 augustus – Scheepvaart museum Sneek- Stroomopwaarts – diverse data en locaties

Kijk voor meer informatie op www.arcadia.frl.