LEEUWARDEN - Van 27 april tot en met 5mei veranderen de werkruimtes van de kunstacademie Friesland tijdelijk in een professionele galerie. Studenten en alumni exposeren er dan hun veelzijdige werk.


Het overkoepelende thema van de getoonde kunstwerken is identiteit.Vanuit verschillende, vaak verrassende invalshoeken, geven de deelnemende kunstenaars vorm aan dit thema. Menig discipline is tijdens deze expositie vertegenwoordigd. Zo zijn er naast schilderijen onder andere ook driedimensionaal werk, installaties en textielkunst te bewonderen. Taboes worden daarbij niet geschuwd; poesjes en piemels zijn er zelfs open en bloot te bewonderen.Twee van de exposerende kunstenaars stellen hun bijzondere afstudeerwerk tentoon.Vierdejaars studenten presenteren hun meest recente creaties bij het thema identiteit. Daarnaast wordt het veelzijdige werk nog verrijkt door bijdragen van alumni.

Over haar kunstwerken schrijft Rianne:

BEN JIJ EEN NUMMER?

Nu, alle ouders boven haar overleden zijn. Nu, voorhaar, er geen ouder meer is om raad te vragen. Om te vragen “hoe moet dit ook al weer?’” “Wil je nog een x dat verhaal vertellen?” “Hoe kan ik iets oplossen….” “Hoe was het toen jij klein was?” “Mag ik even bij je..” Kennis, kunde, ervaring, verhalen....allemaal mee het graf in.

In onze maatschappij wordt de vergrijzende mensen gereduceerd tot statistiek. Waarbij technologische oplossingen worden gezocht om kosten te verminderen. Als kunstenaar is Rianne Witteveen uit Nijemirdum, gefascineerd door door de menselijke ervaringen, belevingen en maatschappelijke context. Ze ziet de ouderen nu vanuit een beleidstuk benaderd worden. Is dat werkelijk de oplossing? Denken in nummers. Wat als je dit combineert met de senioriteit, de kwaliteiten die deze groep bezit? Hoe zou dan het beleidstuk en de uitvoering er uit zien? Kunstenaar Rianne Witteveen heeft drie grijze wijzen geschilderd op monumentaal formaat. Alle drie zijn ze ervaren. Ze hebben wat te vertellen. En kun je ze bevragen. Een stuk voor alle leeftijden om te ervaren. Want jong wordt ook oud. Kom en ontdek zelf. En vraag je af, ben jij nu / straks ook een nummer?

De expositie, die als titel ID meekreeg, is in de genoemde periode gratis te bezoeken tussen 12 en 16 uur. De kunstacademie is gevestigd aan de Groningerstraatweg 354 in Leeuwarden.