LEEUWARDEN - Waar het voorheen normaal was dat kledingwinkels twee collecties per jaar hadden, hebben fast-fashion merken soms wel vijftig collecties per jaar. Dit allemaal ten koste van het milieu. Dat kan anders, dacht ook Oksana Fedorak, studente van D’Drive van het Friesland College. In samenwerking met de FMF (Friese Milieu Federatie) organiseert zij een modeshow-performance om mensen bewust te maken van de problemen in de kledingindustrie. De modeshow-performance vindt aanstaande vrijdag 10 september om 13:00 uur plaats op en rondom de Stationsweg in Leeuwarden. De show is onderdeel van de campagne ‘de Friese Voetafdruk’ van de FMF.

Tijdens de modeshow zullen de modellen schitteren in opvallende kleren van vintage kledingwinkel De Plek. Daarnaast dragen ze kunstbeelden van Catrinus Spinder die gemaakt zijn van hergebruikt plastic. Op deze manier laat het evenement aan het publiek zien dat er ook andere oplossingen zijn dan nieuwe kleren kopen. Na afloop van het evenement worden de vintage kleren geëxposeerd in het Friesland College.

De toenemende productie van kleding vormt een bedreiging voor het milieu. Zo kost het veel water om deze kleren te produceren. Voor één katoenen t-shirt is er maar liefst 2700 liter water nodig. Dit staat gelijk aan 2,5 jaar drinkwater voor één persoon. Verder zorgen synthetische kleren ervoor dat er veel microplastics in het milieu terecht komen. 35% van alle primaire microplastics die in het milieu komen, zijn te wijten aan het wassen van synthetische kleding. Deze microplastics kunnen via zeedieren uiteindelijk in onze eigen voedselketen terecht komen.

De modeshow is onderdeel van de FMF campagne ‘de Friese Voetafdruk’. In Nederland heeft een gemiddelde Nederlander maar liefst drie aardbollen per jaar nodig aan grondstoffen. Zo kopen Europeanen bijvoorbeeld jaarlijks 26 kg aan textiel en gooien ze jaarlijks 11kg weg. De campagne laat zien dat het mogelijk is om op een kleinere voetafdruk te leven. De hele maand september geeft de Friese Voetafdruk tips over hoe mensen duurzamer om kunnen gaan met kleding. Voor meer informatie en de gratis voetafdruktest: www.friesevoetafdruk.nl