LEEUWARDEN - En dan is het ineens weer december. Korte dagen, lange nachten en guur weer: een maand die niet iedereen even leuk én makkelijk vindt. De één houdt van de feestdagen, de ander ziet er tegenop. Met name alleenstaande 50-plussers zien er tegenop, zo weet social-app Klup uit ervaring. Daarom heeft het de tweede zondag van december omgedoopt tot Nationale Snertdag. Op 10 december vindt alweer de zesde editie plaats. Ruim tweeduizend deelnemers maken op 100 locaties van een snertdag een feestdag. Ook in Leeuwarden wordt er snert gegeten bij de Groote Wielen. Frits organiseert de Nationale Snertdag voor 50-plussers uit het Noorden. Hij heeft plek voor 150 ‘snert-eters’ en er is nog plek!


Een donkere en soms eenzame feestmaand

Je kent het wel, donkere wintermaanden met slecht weer en weinig te doen. De kids zijn druk en het normale leven ligt vrijwel stil, met name op zondag. December zou voor iedereen een feestmaand moeten zijn. Helaas is dat voor veel mensen, met name alleenstaande 50-plussers, niet het geval. Uit ervaring binnen haar eigen community weet Klup dat er veel leden opzien tegen feestdagen en de decembermaand. Daarnaast geeft bijna de helft van de volwassenen Nederlanders aan aan zich eenzaam te voelen, zeker ook tijdens de feestdagen (*Rijksoverheid).

100 locaties en meer dan 2.000 deelnemers

Dit kan en moet anders, dacht organisator Klup. “Door het hele land maken wij met elkaar van een snertdag een feestdag waarbij snert het verbindende middel is. We verwachten ruim tweeduizend deelnemers op meer dan 100 locaties. Het bijzondere hiervan is dat al deze ‘snert-activiteiten’ door leden zelf zijn georganiseerd. Van wandelingen met snert, spelletjes met snert tot een ware karaoke met snert. Lust je geen snert? Geen probleem, het draait om de gezelligheid!.” Aldus Michiel van den Berg, mede-oprichter Klup.TV Chef Julius Jaspers geeft startschot voor 6e editie

Het doel van de Nationale Snertdag is om zo veel mogelijk 50-plussers in Nederland te verbinden door middel van snert. TV Chef Julius Jaspers omarmt dit maatschappelijke initiatief. Hij gaf vorige week in café ‘t Heemelrijck in Amsterdam het startschot voor de 6e editie. Hij kookte oer-Hollandse snert voor 25 leden van Klup en wil de deelnemers inspireren zelf snert te maken.

De Nationale Snertdag is bedacht en georganiseerd door sociaal platform Klup. Meer informatie over de Nationale Snertdag en aanmelden vind je op www.kluppen.nl/nationale-snertdag en in de Klup-app.