LEEUWARDEN - Het Leeuwarder OndernemersFonds (LOF) verlengt haar samenwerking met de stichting LF2018-LF2028. Deze stichting was in 2018 verantwoordelijk voor de Culturele Hoofdstad en organiseert deze zomer Arcadia, als vervolg op Culturele Hoofdstad. Het LOF is partner van Arcadia 2022 en mede hoofdpartner van het project Bosk.

Arcadia vindt dit jaar plaats van 6 mei tot en met 14 augustus in de gehele provincie Fryslân en is een van de grootste culturele evenementen van Nederland dit jaar. Honderd dagen lang meer dan honderd exposities, voorstellingen en mienskipsprojecten van zowel lokale als (inter)nationale makers. Arcadia verwacht deze editie zeker 750.000 bezoeken. Een groot deel van het programma vindt buiten plaats en is gratis bij te wonen. De honderddaagse wordt georganiseerd door de stichting die ook Leeuwarden-Fryslân 2018, Culturele Hoofdstad van Europa presenteerde.

Programma
Arcadia biedt een breed artistiek programma met een grote diversiteit aan onderdelen. Zo genieten bezoekers van beeldende kunst, podiumkunst, land-art, gespreksprogramma’s, dans en literatuur, maar ook van sociale en culturele programma’s die bedacht en gemaakt zijn door de Friese mienskip. Speciaal voor Arcadia is veel nieuw werk gemaakt. Sommige projecten zijn de gehele looptijd van Arcadia te zien zoals Bosk en Paradys, andere projecten zijn slechts enkele keren te zien.

Bosk - ‘Als bomen kunnen wandelen, kunnen mensen veranderen’
Bosk is een langzaam bewegend bos van ruim duizend bomen. In honderd dagen ‘wandelen’ deze bomen door de binnenstad van Leeuwarden en kleuren de stad letterlijk groen. Bosk is een radicaal en vrolijk protest van de bomen die namens de natuur in opstand komen. Ze houden ons een spiegel voor en vragen ons anders naar de stad en de natuur te kijken. Elke week trekt Bosk een stuk verder de binnenstad in, met behulp van honderden deelnemers. De bomen, met een hoogte van gemiddeld zes meter, leggen een route af van in totaal 3,5 kilometer. Bosk heeft een uitgebreid randprogramma van meer dan zestig grote en kleine projecten gemaakt door professionele kunstenaars en culturele organisaties, maar ook door mensen uit wijken en verenigingen. De actuele thematiek genereert nu al veel beweging in de provincie Fryslân.

LOF zet in op legacy LF2018
Het LOF heeft na het succesvolle jaar 2018 – waarin zij hoofdsponsor was van LF2018 - altijd willen inzetten op de legacy daarvan en vindt met de triënnales van Arcadia een prachtig platform om dat te bereiken. De ondernemers uit de gemeente Leeuwarden vinden het belangrijk dat door de vele culturele activiteiten in de stad en het buitengebied de economie weer een boost krijgt. Zeker na de afgelopen coronaperiode die voor veel ondernemers zwaar is geweest.

Het LOF zet in op een aantal pijlers: economie, cultuur, toerisme, talentontwikkeling en leefbaarheid. Voor een toekomstbestendige plek voor de ondernemers en bewoners van onze gemeente. Voor een sterk en ondernemend Leeuwarden. In de programmering van Arcadia is de invulling van deze pijlers geborgd. En dankzij de recente concessieverlenging van het LOF tot 2032 ligt een meerjarige samenwerking met Arcadia in het verschiet.