LEEUWARDEN - In de week van 25 augustus tot 5 september schilderen twee kunstenaars twee grote kolommen van de parkeergarage tegenover Markt058 in Leeuwarden. De twee kunstenaars, Yazan Mesmar en Miramar Al-Nayyar, zijn helemaal vanuit Jordanië naar Leeuwarden gevlogen om mee te doen aan een uniek uitwisselingsproject. Voor de twee kunstenaars, beide woonachtig in hoofdstad Amman, is dit hun eerste reis naar Europa.

Initiatiefnemer Open Art Museum werkt samen met en wordt gesponsord door de Nederlandse Ambassade in Jordanië in dit culturele uitwisselingsproject gericht op street art genaamd "Open Art Shuffle". De Open Art Shuffle is een project waarbij kunstenaars uit Nederland en Jordanië worden uitgewisseld om grootschalige muurschilderingen te maken in het buitenland. Street art organisatie Writer's Block, verantwoordelijk voor al vele grote muurschilderingen in Leeuwarden en daar buiten, begeleid en ondersteunt de Jordaanse kunstenaars bij het maken van deze schilderingen.

Vanuit Jordanië zijn kunstenaars Yazan Mesmar en Miramar Al-Nayyar aanwezig in Leeuwarden en vanuit Nederland zullen later in oktober kunstenaar Tymon de Laat en kunstenaarsduo Studio Giftig in Jordanië aan de slag gaan. Deze muurschilderingen delen hetzelfde thema en besteden aandacht aan belangrijke onderwerpen zoals waterveiligheid en voedselbehoud. Nederland speelt een actieve en belangrijke rol binnen Jordanië in de begeleiding bij het aanpakken van deze onderwerpen. De unieke muurschilderingen zijn een eerbetoon aan de samenwerking tussen beide landen.

Nadat de muurschilderingen zijn voltooid, krijgen de kunstenaars de kans om het land waarin ze schilderen te verkennen en de cultuur te ervaren. Initiatiefnemer Open Art Museum onderschrijft het belang van dit project. "Voor de Jordaanse kunstenaars is dit project een bijzondere kans om meer van zichzelf te laten zien aan de wereld". Waar in steden als Leeuwarden street art en graffiti een steeds grotere rol speelt in de openbare ruimte, is street art in Jordanië nog een meer opkomende kunstvorm. Met dit project hoopt de organisatie meer deuren te kunnen openen voor street art kunstenaars uit Jordanië.