FRIESLAND - In de zomermaanden houden KNRM-lifeguards dagelijks toezicht op het strand van Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Lifeguards worden ingezet om de strandbezoekers een leuke en vooral veilige stranddag te geven. Voor de zomer van 2023 zijn ongeveer 95 lifeguards nodig voor de 10 reddingposten. Wie op zoek is naar een actieve vakantiebaan in 2023 kan zich nu al aanmelden voor de selectiedagen in maart via www.knrm.nl/lifeguards.


49 mensen gered
In de afgelopen zomer hadden de KNRM-lifeguards het druk. Ze kwamen maar liefst 843 keer in actie. Enno de Haan van de KNRM: “Onze lifeguards hebben 49 mensen uit het water gered en heel veel mensen op het strand eerste hulp geboden. De hulpverleningen van afgelopen zomer laten zien hoe belangrijk het werk van de lifeguards is. Hun aanwezigheid wordt door de strandbezoekers zeer gewaardeerd. We hopen in 2023 ook weer een enthousiaste en professionele groep KNRM-lifeguards te kunnen inzetten.”

Selectiedagen in maart
De KNRM zoekt voor deze vakantiebaan sportieve jongeren vanaf 18 jaar. Heb je interesse? Meld je dan aan via www.knrm.nl/lifeguards. Daar vind je informatie over inschrijven, selectie, opleiding en salaris.
Op de selectiedagen krijg je een zwem- en hardlooptest, een samenwerkingsopdracht en een motivatiegesprek om te zien of je voldoet aan de eisen voor deze verantwoordelijke functie.

Opleiding tot Beach Lifeguard
Je moet tenminste vier aaneengesloten weken in de zomer beschikbaar zijn. Ervaring met de zee en bekendheid met de stroming zijn een pré, maar iedereen die 400 meter binnen 8 minuten kan zwemmen, kan aan de selectiedag deelnemen. Ben je geselecteerd, dan volg je in mei een opleidingsweek op Vlieland. Aan het eind van die week ben jij klaar voor jouw Beach Lifeguard examen.

Actief op de Friese Wadden
De KNRM-lifeguards zijn van 8 juli tot en met 2 september 2023 aanwezig op de stranden van Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Zij houden toezicht aan de waterlijn in een met vlaggen gemarkeerd zwemgebied. Daarbuiten is geen continu toezicht, maar treden lifeguards wel op als dat nodig is. Ze beschikken daarvoor over terreinauto’s, reddingwaterscooters, reddingsurfplanken, AED en EHBO-materiaal. Wanneer het nodig is, wordt assistentie gevraagd van de reddingboten van de KNRM en andere hulpdiensten.