LEEUWARDEN – Maandag 13 februari organiseerde Merk Fryslân voor het eerst in drie jaar weer een live versie van het Frysk Toerisme Kongres. Bijna 250 ondernemers en andere geïnteresseerden kwamen naar Thialf in Heerenveen, voor een dag vol inspiratiesessies, netwerkmogelijkheden én verrassende primeurs.


De eerste primeur werd gedeeld in de officiële opening van het netwerkevenement. Het publiek kreeg exclusieve beelden te zien van musical De Tocht, die 1 oktober in première gaat in het speciaal hiervoor gebouwde Friso Theater in Leeuwarden.

Key note speaker Jan Rotmans houdt verhaal met scherpe kantjes

Tijdens het netwerkevenement vertelde hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans een prikkelend verhaal over duurzaamheid en circulariteit. Alleen onderzoeken en signaleren is niet genoeg, stelt hij. Rotmans motiveert en activeert aanwezigen om zelf aan de slag te gaan en niet alles in grote protocollen te zien. Als iedereen een kleine stap zet, dan maken we met z’n allen een groot verschil. Rotmans gaf hiervoor praktische tips, verpakt in veel humor en luchtigheid, ondanks de zwaarte en ernst van het onderwerp. Een van z’n belangrijkste tips voor ondernemers was om vooral te investeren in circulariteit en daar proactief in te zijn. Bedrijven moeten wendbaar zijn om te overleven in een snel veranderende toekomst.

Avine Fokkens spreekt zich uit tijdens congres

Gedeputeerde Avine Fokkens en Merk Fryslân directeur Martin Cnossen spraken over het belang van de gastvrijheidssector voor de provincie. De belangrijkste boodschap daarbij was dat toerisme niet alleen goed is voor de economie, maar ook om voorzieningen op peil te houden, mooie samenwerkingen te realiseren en goed voor de natuur te zorgen. Avine Fokkens ging zelfs nog een stap verder: ‘Er zou een minister voor toerisme en recreatie moeten komen, want dit is een belangrijke sector die veel werkgelegenheid én vrijetijdsmogelijkheden biedt.’ Erik de Swart, programmaleider bij het Fries Sociaal Planbureau, ondersteunde het verhaal met feiten en cijfers uit de basismonitor. Dit platform maakt inzichtelijk wat er precies gebeurt in de sector en welke resultaten er concreet bereikt worden.

Volledig circulaire bewegwijzering op Frysk Toerisme Kongres

Een duurzame primeur, volledig in lijn met de adviezen van Jan Rotmans, was de bewegwijzering van Sign Again: alle signing op het congres was van gerecycled materiaal en wordt na afloop opnieuw gebruikt, of weer volledig gerecycled. In samenwerking met Schokker producties is het voor het eerst gelukt om het ‘plaatmateriaal’ volledig circulair aan te leveren. Schokker verwerkt hiervoor fabrieksafval en gebruikte prints tot nieuw plaatmateriaal, waarop nieuwe teksten en afbeeldingen geprint kunnen worden.