LEEUWARDEN - De gemeente liet in de avond en nacht van woensdag op donderdag 29 en 30 oktober de bestrating van de Nieuwestad grondig reinigen. Dit zal ook gebeuren in de avond en nacht van donderdag 31 oktober naar vrijdag 1 november. Uit metingen en een test blijkt dat de Chinese keien na deze speciale dieptereiniging veel stroever zijn.

Etsen maakt stroever
In 2017 zijn na onderzoek naar stroefheid aan de zijde waar fietsers rijden de stenen behandeld met een etsvloeistof. Hierdoor ontstaan er kleine groeven en poriën die de stenen stroever maken. Deze behandeling biedt volgens de leverancier gegarandeerd minimaal drie jaar voldoende stroefheid. Meldingen van enkele valpartijen eind september van dit jaar waren aanleiding om verder onderzoek te doen naar de stroefheid van de stenen. Uit het onderzoek blijkt dat de stenen op enkele plekken toch eerder glad zijn geworden. Met de leverancier van de etsbehandeling in 2017 is onderzocht hoe we de stenen weer stroever kunnen maken.

Schoonmaken
Door vervuiling is het effect van de behandeling in 2017 verminderd en daardoor ook de stroefheid. De leverancier heeft daarom een speciale dieptereiniging voorgesteld die het effect van de etsbehandeling – namelijk open groeven en poriën - weer ‘activeert’. Dit is inmiddels op een proefvak getest. Na de reiniging is de stroefheid gemeten en deze is aanzienlijk verbeterd. De gemeente blijft de komende maanden regelmatig de stroefheid van de bestrating controleren, ook de zijde van de Nieuwestad waar alleen voetgangers mogen komen.

Nieuwestad blijft bereikbaar
De reinigingwerkzaamheden vinden plaats aan de zijde van de Nieuwestad waar verkeer en fietsers rijden. De Nieuwestad blijft bereikbaar tijdens het werk.