LEEUWARDEN - Op zaterdag 23 juli 2022 staat één van de bomen uit het Bosk-project centraal in een bijzondere (fictieve) rechtszaak op de locatie Leeuwarden van de rechtbank Noord-Nederland. Twee families uit Leeuwarden staan lijnrecht tegenover elkaar. De familie Van Houten heeft een grote Bosk-boom geadopteerd en in de voortuin gezet. De familie Steensma wil de boom weg hebben, omdat hij overlast veroorzaakt. Maar kan dat wel zomaar? De emoties lopen hoog op en de twee kampen treffen elkaar op 23 juli tijdens een kort geding, aangespannen door de familie Steensma. De rechtszaak begint om 14:00 uur, is openbaar, en gratis toegankelijk in het rechtbankgebouw aan het Zaailand in Leeuwarden.


Achtergrond
De familie Van Houten wil haar tuin vergroenen. Vanuit het project "Tegel eruit, groen erin" van de stichting "Leeuwarden wordt groen!" kunnen ze één van de prachtige bomen uit het project Bosk overnemen. Het is alleen wel een flinke jongen, die door de jaren heen nóg groter kan worden, en de boom wordt geplant zonder overleg met de familie Steensma. De familie Steensma, groot fan van de onderhoudsvrije tuin, is dan ook ‘not amused’ en de stemming slaat als een blad aan een boom om.


De familie Steensma neemt een advocaat in de arm. Zijn advies: ‘Dit is onrechtmatige hinder, jullie kunnen hiervoor een kort geding aanspannen.’ Er gaat een dagvaarding de deur uit: op 23 juli wordt de familie Van Houten gedagvaard om voor de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, te verschijnen. Ook de familie Van Houten betrekt een advocaat bij de zaak. “Volkomen over de top, deze zaak”, zegt hij. “Wij gaan juist eisen dat al die onderhoudsvrije tegels van de familie Steensma de tuin uitgaan.”