LEEUWARDEN - Vuurwerk afsteken mag weer. De afgelopen twee jaar was er een vuurwerkverbod om de zorg niet verder te belasten. Vuurwerk zorgt helaas ieder jaar voor vuurwerkslachtoffers, overlast en schade. Om dit te beperken zijn landelijk vuurwerkregels vastgesteld. Deze gelden ook in de gemeente Leeuwarden. Zo houden we de jaarwisseling veilig en feestelijk. Wat er verandert leest u hieronder:


Geen knallers, alleen knallende kurken!

De jaarwisseling is feestelijk, maar moet het liefst ook veilig zijn. Daarom is er landelijk een verbod op knalvuurwerk. Denk bijvoorbeeld aan rotjes, ratelbanden, Chinese rollen en singleshots. Ook cobra’s, vlinders en nitraten zijn verboden. Van de vuurpijl en de babypijl hebben we ook afscheid genomen. De fles kan dus in de glasbak. Alles wat de lucht in gaat, komt deze jaarwisseling uit een sierpot.

Tijdstip verkoop

In Nederland mag u alleen op op 29, 30 en 31 december vuurwerk kopen. Dit geldt ook wanneer u vuurwerk in het buitenland koopt. Let daarbij op dat het vuurwerk voldoet aan de Nederlandse regels.

25 kilo

Per huishouden mag u 25 kilo aan vuurwerk in bezit hebben en vervoeren.

Tip

U zit altijd goed wanneer u bij een erkend verkooppunt vuurwerk koopt. Bij de gemeente kunt u navragen waar legale verkooppunten te vinden zijn. Deze winkels voldoen namelijk aan alle regels. Wilt u helemaal voor veiligheid gaan? Gebruik dan een vuurwerkbril.

Wanneer

Op 31 december van 18:00 uur tot 1 januari 02:00 uur mag u vuurwerk afsteken. Houd wel rekening met vuurwerkvrije zones. Zo mag er geen vuurwerk worden afgeschoten bij kinderboerderijen, dierenasiel de Wissel en wijk/zorgcentra De Hofwijck, Greunshiem en Aldlânstate.

Carbidschieten

In de gemeente Leeuwarden mag u alleen carbidschieten met een ontheffing op 31 december tussen 10.00 uur en 18.00 uur. Kijk hier voor meer informatie.

Te vroeg vuurwerk in bezit of afsteken, wat dan?

Wanneer handhavers een overtreding vaststellen, krijgt de overtreder een bekeuring en wordt het vuurwerk in beslag genomen. De hoogte van het boetebedrag wordt later vastgesteld. Hoe hoog de straf precies wordt, hangt af van wat de overtreder heeft gedaan, hoe oud deze is en of hij/zij al eerder bij halt is geweest. Jongeren van 12 tot en met 17 jaar wordt een alternatief geboden: een verwijzing naar Halt (www.halt.nl) voor het doorlopen van een HALT-traject.

Vuurwerkoverlast melden kan via Meldpunt Overlast.

Vreugdevuren in Leeuwarden

Vreugdevuren zijn niet toegestaan. Dit is verboden in verband met de brandveiligheid.

Vuurwerkafval opruimen

Laat vuurwerkafval niet op straat liggen, ruim het op. Het liefst nat opruimen en in de restafvalcontainer. Vuurwerkafval kan gevaar opleveren voor kinderen die het nog willen afsteken en het is slecht voor het milieu.