LEEUWARDEN - “Lymfoedeem is een veel voorkomende ernstige medische aandoening, die vaak ontstaat na een behandeling tegen borstkanker. Het operatief verwijderen van de lymfeklieren, bestralingen en/of de tumoren of uitzaaiingen zelf kunnen (chronisch) lymfoedeem veroorzaken.”

Aan het woord is Karin van der Burg. Zij is fysiotherapeut, oedeemfysiotherapeut en oncologiefysiotherapeut en werkzaam bij Praktijk De Pauw.

“Lymfoedeem kan ontstaan als het lymfesysteem niet goed (meer) functioneert. Het lymfevocht hoopt zich op in een deel van het lichaam. Deze vochtophopingen leiden tot zwellingen, pijn, vermoeidheid, een zwaar gevoel, minder beweegruimte, huidafwijkingen en infecties. Allemaal dingen die je in je dagelijks functioneren belemmeren. Lymfoedeem is een progressieve aandoening. Het begint sluipend en ontwikkelt zich uiteindelijk tot een chronische klacht. Vroegtijdige behandeling is daarom heel belangrijk!

De meeste vrouwen die last hebben van lymfoedeem in de borst, oksel, arm of rug als gevolg van een behandeling tegen borstkanker bezoeken met enige regelmaat een oedeemtherapeut.

Op het hebben van oedeem rust een taboe. We praten er niet over, je bent tenslotte genezen van borstkanker. Maar dat neemt niet weg dat er meer aandacht mag zijn voor deze nasleep van een borstkanker behandeling.

Praktijk De Pauw, Marowijnestraat 30, 8931 BT Leeuwarden biedt vrouwen met lymfoedeem in en om de borst de mogelijkheid om kennis te maken met de Bratelle beha. Door de masserende werking helpt de Bratelle beha (chronisch) borstoedeem te verlichten en te verminderen. De Bratelle beha is ontwikkeld door en voor vrouwen met lymfoedeem na borstkanker.”

Het Bratelle team staat op 10 maart op afspraak voor u klaar tussen 18:00 en 20:00 uur bij Praktijk De Pauw. Geïnteresseerden kunnen de beha zien, voelen, passen. Wilt u er bij zijn, bel dan Bratelle voor het inplannen van een afspraak 06-46457344 of stuur een e-mail naar info@bratelle.nl