LEEUWARDEN - Leeuwarden.nl is vernieuwd. Na 6,5 jaar trouwe dienst is de oude gemeentelijke website vervangen door een modernere versie. Zowel het uiterlijk als de techniek zijn aangepast aan de eisen van deze tijd. Het belangrijkste doel van de site is gelijk gebleven. Alle bezoekers moeten eenvoudig en snel hun informatie kunnen vinden.


Niet beperkt

"We vinden het belangrijk dat iedereen mee kan doen in de gemeente Leeuwarden. Zeker als het om onze eigen dienstverlening gaat. Daarom is de nieuwe site vooraf uitgebreid getest. Door jongeren, ouderen, slechtzienden en blinden en mensen met een licht verstandelijke beperking. Dit leverde een aantal verbeteringen op, die we zelf niet hadden bedacht."

Testen in de praktijk

Met de lancering van de nieuwe Leeuwarden.nl is het project zeker nog niet afgerond. Zo test de Stichting Accessibility eind oktober de website op alle wettelijke eisen. Als hier nog verbeterpunten uitkomen, worden die meteen opgepakt. Begin november heeft de website ook een knop waarmee de tekst wordt voorgelezen.

Werk in uitvoering

De komende maanden staan ook in het teken van herschrijven. "We maken de (honderden) teksten op de site nog duidelijker voor al onze bezoekers. Hier zijn we al best ver mee en hopen dit in januari 2023 af te ronden."

Meertalig

"Als de teksten hun opfrisbeurt hebben gehad, gaan we ze vertalen. De hele website is komend voorjaar ook te lezen in het Engels. Voor iedereen die niet in Nederland is opgegroeid. En omdat het Frysk erg belangrijk is voor onze gemeente en onze inwoners, zullen de meest bezochte pagina’s naar het Frysk worden vertaald."