LEEUWARDEN - Op 4 mei herdenken we alle slachtoffers die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.


Ook dit jaar staan we stil en herdenken wij, maar de plechtigheid is wel aangepast aan de geldende maatregelen rondom de corona crisis en helaas niet toegankelijk voor publiek. Het programma voor de provinciale herdenking is een combinatie van vooraf opgenomen filmmateriaal en een deel live. Zo zal live de taptoe klinken in de Prinsentuin, en na de twee minuten stilte zingt zangeres Iris Kroes live het Wilhelmus. Aansluitend leggen burgemeester Sybrand Buma en Commissaris van de Koning Arno Brok een krans.

Jammer genoeg kan er geen publiek toegelaten worden bij de herdenking maar u kunt er bij zijn door het programma live te volgen via Podium TV en stream (Ziggo kanaal 35) en Omrop Fryslân TV en stream.

Ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid heeft de gemeente schalen met bloemen geplaatst bij herdenkingsplekken in onze gemeente. Op een aantal plaatsen staan schalen met Freedom Flame tulpen en in de Prinsentuin staan schalen met bloemen met daarin de witte Don White tulpen. Deze tulpen zijn genoemd naar de nog in leven zijnde Canadese oorlogsveteraan Don White. Deze Canadian Dragoon was er in 1945 bij om Leeuwarden te bevrijden. In de naar hem genoemde tulp eren wij Don White en alle veteranen die gestreden hebben voor onze vrijheid.