LEEUWARDEN - Wist je dat we vaak veel meer eten verspillen dan we denken? Gemiddeld zo’n 33 kilo per persoon per jaar belandt ongebruikt in de afvalbak. Dat eten is natuurlijk wel verbouwd, vervoerd, gekoeld en klaargemaakt – allemaal met energie en grondstoffen die de aarde opwarmen en uitputten. Zonde, want veel van dat eten had gewoon op ons bord kunnen liggen.

Van 8 tot en met 14 september is het de landelijke Verspillingsvrije Week. Iedereen die eet, kan meedoen! Ook wij doen als gemeente mee en we nodigen u van harte uit om samen in actie te komen.

Kick-off op maandag 8 september

We trappen de week af met een speciale stand in de hal van het gemeentehuis. Op maandag 8 september bent u tussen 11.00 en 14.00 uur van harte welkom. Daar kunt u gratis een Eetmaatje, “Eerst op”-tape en koelkaststickers ophalen (op = op). Ook krijgt u recepten en handige tips om minder eten te verspillen. De stand wordt bemand door Mama Mascha, expert op dit gebied. Kom gezellig langs en laat u inspireren!

Waarom meedoen?


Minder voedsel verspillen heeft veel voordelen. U helpt mee de CO₂-uitstoot te verlagen en draagt daarmee bij aan een beter klimaat. U bespaart ook nog eens geld, want u

haalt meer uit uw boodschappen. En slim koken en bewaren zorgt vaak voor verrassende en lekkere gerechten die u anders misschien nooit had ontdekt.

En het stopt natuurlijk niet na deze week. Elke dag kunt u kiezen om bewuster om te gaan met wat er in uw koelkast of keukenkast ligt. Zet restjes vooraan zodat u ze niet vergeet, vries brood in porties in zodat u altijd verse sneetjes hebt of gebruik een Eetmaatje om precies genoeg te koken. Kleine gewoontes maken samen een groot verschil.

Slim aan de slag


Begin eens met het checken van uw voorraad voordat u boodschappen doet. Vaak blijkt dat u al meer in huis hebt dan u denkt. Zet producten die bijna op moeten duidelijk vooraan in de kast of koelkast, zodat u ze niet vergeet. Twijfelt u of iets nog goed is? Kijk, ruik en proef, want veel producten zijn na de houdbaarheidsdatum vaak nog prima te eten. Ook helpt het om pasta, rijst en couscous slim af te meten zodat u precies genoeg kookt. En heeft u toch een restje over? Maak er een lekkere soep, salade of omelet van – zo zet u eenvoudig een nieuwe maaltijd op tafel.

Meer weten?

Op www.verspillingsvrij.nl en bij het Voedingscentrum vindt u nog veel meer inspiratie, tips en handige tools om thuis mee aan de slag te gaan.

Samen kunnen we per persoon meer dan 30 kilo goed voedsel per jaar besparen. Een kleine moeite met een grote impact!