KORNWERDERZAND - Op zaterdag 29 juni a.s. wordt voor de twintigste keer Veteranendag gehouden. Een eerbetoon aan de ruim 100.000 Nederlandse veteranen die zich in dienst van de vrede hebben ingezet. Ook het Kazemattenmuseum heeft waardering voor onze veteranen. Zij kunnen het museum gratis bezoeken. Dit jaar besteedt het museum speciale aandacht aan Veteranendag. Veteraan Zwaantje Bijl vertelt over haar ervaringen tijdens uitzending naar Bosnië en de tijd erna.


Veteraan Zwaantje Bijl is in 1995 als “blauwhelm” uitgezonden naar Bosnië als 10 tonner chauffeur voor een VN-operatie. Zij leverden transportsteun aan de UNHCR. Zwaantje Bijl was gestationeerd in Busovaca. Haar uitzending was tijdens de val van Sebrenica. Ze werkte toen voor de Landmacht. Na haar uitzending was ze werkzaam bij de Explosieven Opruimingsdienst (EOD). 10 jaar werkte zij bij Defensie. De laatste 15 jaar is zij werkzaam de Dienst Infrastructuur van de Politie Eenheid Landelijke Expertise en Operaties.

Nederlandse Veteranendag is een eerbetoon aan alle veteranen die zich van de Tweede Wereldoorlog tot en met de missies van nu hebben ingezet. Het doel is om maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen te bevorderen. De dag is ingesteld door de regering en wordt georganiseerd door het Nationaal Comité Veteranendag, met ondersteuning van het ministerie van Defensie en maatschappelijke partners. Ook het Kazemattenmuseum levert graag een bijdrage aan de maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen.

Op 29 juni vertelt veteraan Zwaantje Bijl voor de bezoekers van het Kazemattenmuseum over haar belevenissen en ervaringen tijdens de uitzending naar Bosnië en de tijd erna. De presentaties vinden plaats om 12.00 uur en 13.30 uur.