FRIESLAND - Minimaal 75 boeren uit Friesland zullen komende week op trekkers naar de boerendemonstratie op het Malieveld in Den Haag gaan. Volgens voorvrouw Jitty van der Werf zullen de snelwegen niet gebruikt worden. “We rijden binnendoor, we zullen de burgers niet tot last zijn”.

Maandagavond rond middernacht vertrekken de Friezen vanaf ijsstadion Thialf in Heerenveen. Vanuit daar rijdt men naar het chauffeurscafé te Rogat aan de A28 in de buurt van Meppel. Vanaf dat punt zullen er ook Groningse en Drentse boeren meerijden. Rond de klok van twee rijden de Noorderlingen richting de residentie.

Van der Werf zegt dat er ongeveer 200 trekkers naar Den Haag zullen gaan, “maar het kunnen er zomaar meer worden want we raken met de dag gemotiveerder”. Ook doet Loon -en transportbedrijf Wassenaar uit Bitgummole mee. Zij zullen met vier vrachtwagens meerijden.

Wat de precieze route is, is niet bekend. Ook is niet zeker of alle boeren de gehele route op de trekker af zullen leggen. Wat wel is, is dat er diepladers meegaan.

Er wordt aankomende dinsdag zo’n 2500 trekkers en 10.000 boeren in Den Haag verwacht. De actievoerders vinden dat boeren als afvoerputje van de allerhande milieuproblemen worden beschouwd. De bedoeling van deze actie is dat de boerentrots gevoed zal worden en dat de kloof tussen boer en burger verkleind zal worden.