LEEUWARDEN - De politie heeft de afgelopen dagen vijf personen aangehouden die ervan worden verdacht de openbare orde te willen verstoren in Leeuwarden. Dat kwam naar voren uit informatie na grondig onderzoek van de politie. Zij zijn aangehouden voor het bezit van zwaar en illegaal vuurwerk, openlijke geweldpleging en het plannen van ordeverstoringen rondom de wedstrijd Cambuur-Heerenveen. Op de dag zelf zijn daarnaast nog 10 mensen aangehouden.


Aanhoudingen bezit zwaar illegaal vuurwerk

In de gemeente Waadhoeke zijn vrijdag een 24-jarige man en een 19-jarige vrouw aangehouden en is een woning doorzocht. Daarbij werd in totaal ruim 60 kilo zwaar (illegaal) vuurwerk aangetroffen. Onder het vuurwerk zaten ook 6” shells, massa explosief vuurwerk ter grootte van een hand. De impact daarvan reikt tot meer dan 30 meter, dit zware vuurwerk wordt normaliter afgestoken door professionals onder beschermde omstandigheden.

Aanhouding openlijke geweldpleging en plannen ordeverstoringen

Daarnaast is er zaterdag een 36-jarige man uit Leeuwarden aangehouden. In zijn woning is 120 kilo illegaal consumentenvuurwerk aangetroffen. Hij is aangehouden voor openlijke geweldpleging en bezit van vuurwerk.

De aanhoudingen en doorzoekingen zijn gedaan op basis van signalen dat deze mensen dit vuurwerk wilden gebruiken voor ordeverstoringen rondom de wedstrijd Cambuur-Heerenveen. “Deze signalen hebben we serieus genomen en daar is de afgelopen dagen flink op geïnvesteerd”, zegt een woordvoerder van de politie. “En met resultaat. We hebben met deze aanpak voorkomen dat dit vuurwerk als bom gebruikt kon worden.”

Maar dat niet alleen, zegt de woordvoerder. “Dit zware vuurwerk werd thuis opgeslagen, midden in een woonwijk. Je had er niet aan moeten denken dat dit vuurwerk op die plek was geëxplodeerd. Het gaat dus niet alleen om de veiligheid van de mensen en collega’s op straat, maar ook om omwonenden.”

Ook zijn er zaterdag nog een 22-jarige en een 19-jarige man uit Leeuwarden aangehouden vanwege openlijke geweldpleging en het mogelijk plannen van ordeverstoringen rondom de wedstrijd Cambuur-Heerenveen.

Maatregelen

De politie heeft in de aanloop naar de wedstrijd verschillende maatregelen genomen. De aanhoudingen en inbeslagnames van de afgelopen dagen zijn daar een onderdeel van geweest. Ook heeft de burgemeester van Leeuwarden een noodverordening en veiligheidsrisicogebied afgekondigd.

De politie is daarnaast vandaag zichtbaar aanwezig geweest in de binnenstad van Leeuwarden en rondom het stadion. Op basis van de noodverordening en het veiligheidsrisicogebied zijn mensen staande gehouden en preventief gefouilleerd.

Daarbij zijn fakkels, vuurwerk en andere illegale spullen in beslag genomen. In totaal zijn er vanmiddag 10 mensen aangehouden voor onder andere het bezit van in totaal 11 kilo illegaal vuurwerk danwel het negeren van vorderingen van de politie.