LEEUWARDEN - De rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, heeft een verhuurder van een botenbedrijf, schuldig bevonden aan dood door schuld. De rechtbank legt de man een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden op en een taakstaf van 180 uren. Een vordering van een benadeelde partij in verband met materiële schade is volledig toegewezen.

Wat was het geval?

In de nacht van 20 op 21 april 2021 zijn twee huurders op de door verdachte verhuurde boot overleden als gevolg van blootstelling aan waterstofsulfide. Waterstofsulfide is een sterk ruikend giftig gas met de geur van rotte eieren. Het gas kon op de boot vrijkomen als gevolg van het laden van een defecte gebruiksaccu aan boord. Doordat er geen ventilatievoorzieningen aanwezig waren op de boot, stroomde het giftige gas in de slaapkamer van de achterkajuit waar de overleden personen sliepen. De andere twee huurders die in de voorkajuit van de boot sliepen, hebben het ongeluk overleefd.

Oordeel rechtbank

Naar het oordeel van de rechtbank heeft verdachte aanmerkelijk nalatig gehandeld door A) niet tijdig te constateren dat de defecte gebruiksaccu aan vervanging toe was, B) geen deugdelijk onderzoek te verrichten nadat de huurders bij het betreden van de boot hadden gemeld dat zij een penetrante lucht roken, C) geen informatie te verschaffen over de mogelijke oorzaken van de penetrante lucht en geen afspraken te maken daaromtrent en D) niet te voorzien in een deugdelijk ventilatiesysteem aan boord. Gelet op het feit dat verdachte een professioneel verhuurder is, mag van hem vanwege de zogeheten Garantenstellung meer verantwoordelijkheid worden verwacht dan van de gemiddelde burger.

Verhuurder heeft dit nooit gewild maar had anders moeten handelen

Hoewel de rechtbank ervan overtuigd is dat verdachte het ongeluk nooit heeft willen veroorzaken en dat hij daar zelf ook onder lijdt, had verdachte als professioneel botenverhuurder anders moeten en kunnen handelen.