LEEUWARDEN - Naar aanleiding van meerdere tips heeft de politie vandaag een 39-jarige verdachte aangehouden voor de woningoverval op 11 januari aan de Waling Dijkstrastraat. De beelden van de verdachte werden de afgelopen weken getoond op politie.nl en sociale media. De man zonder vaste woon- of verblijfplaats is overgebracht naar het bureau voor nader verhoor.

De beelden van de verdachte zouden in het televisieprogramma Opsporing Verzocht van 22 februari worden getoond. Na de aankondiging van de uitzending kwamen er meerdere concrete tips binnen die hebben geleid tot de aanhouding van de verdachte op woensdag.

Aanvulling bericht 1 februari 2022
De politie wil graag weten wie de man is, die op 11 januari van dit jaar mogelijk een woningoverval heeft gepleegd in de Waling Dijkstrastraat in Leeuwarden. Daarbij moest een vrouw op leeftijd haar pinpas en pincode afstaan. Even later werd er met deze pinpas een flink geldbedrag gepind in de buurt van de woningoverval. Er zijn bij het pinnen beelden gemaakt van de verdachte, die hier worden gepubliceerd.

De verdachte voldoet aan het signalement dat het slachtoffer gegeven heeft. We hebben dan ook het vermoeden dat de pinner ook de verdachte is van de woningoverval. In de video zijn duidelijke beelden te zien van de man, die een aantal keren om zich heen kijkt. Op een gegeven moment kijkt hij daarbij zelfs recht in de camera. De beelden zijn te bekijken via deze pagina. Daar is ook meer informatie te vinden over de verdachte.

Oorspronkelijk bericht 12 januari 2022
Een bewoonster van de Waling Dijkstrastraat is op dinsdagavond 11 januari overvallen in haar woning. Een man belde met een smoes aan en drong de woning binnen. De bewoonster moest onder bedreiging diverse goederen afstaan waarna de verdachte is gevlucht. De politie is op zoek naar getuigen. Er is geen verdachte aangehouden.

Bij de woningoverval is het slachtoffer niet gewond geraakt. De verdachte belde aan bij de vrouw rond 20:30 uur in de avond en is daarna, in eerste instantie te voet, vermoedelijk vertrokken in de richting van het station. Waarschijnlijk heeft hij hier een fiets opgehaald, waarmee hij in de richting van de Schrans is gegaan. Op deze laatste locatie is hij gezien rond 20.40 uur. De politie hoopt dan ook dat mensen op, of nabij, deze route de man gezien hebben of hem op beeld hebben, bijvoorbeeld door deurbelcamera’s. Dankzij getuigenverklaringen hebben we een vermoedelijk signalement van de man:

- Tussen de 30 en 40 jaar oud;
- Witte huidskleur;
- Ongeveer tussen de 1.80 en 1.85 meter lang;
- Slank postuur
- Verzorgd uiterlijk
- Donkerblauwe jas, vermoedelijk met twee zakken op de borst
- lichtblauwe spijkerbroek
- zwarte sjaal/kol
- zwarte gebreide muts
- geen/weinig gezichtsbeharing
- De man sprak vloeiend Nederlands

De politie hoopt dat iemand voor en rond 20.30 heeft gezien dat deze man zich verdacht ophield in de omgeving van de Waling Dijkstrastraat, of op zijn vermoedelijke vluchtroute in de richting van het station en later de Schrans. Heeft u iets gezien in deze omgeving? Of heeft u mogelijk camerabeelden? Bijvoorbeeld van een deurbelcamera of een dashboardcamera? Dan komt de politie graag met u in contact. Getuigen en / of mensen met informatie kunnen bellen met 0900-8844 of kunnen hun informatie achterlaten via onderstaand tipformulier. Via dit formulier kunnen ook beelden worden geüpload. Anoniem melden kan ook via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.