LEEUWARDEN - De rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, heeft vonnis gewezen in de zaak die in de media bekend is geworden als de Tindermoord. Een 27-jarige man is veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging voor moord op een 21-jarige Amerikaanse studente, voor poging tot doodslag op haar Nederlandse vriend, voor brandstichting en voor vernieling.



Geobsedeerd na contact via Tinder
De man had via Tinder contact gekregen met de studente en zij zagen elkaar een aantal maanden regelmatig. De man wilde een relatie met de vrouw, zij niet met hem. De man is geobsedeerd geraakt en kon niet stoppen met het zoeken van contact met de studente. De deskundigen hebben vastgesteld dat de man twee aangeboren stoornissen heeft in de vorm van autisme en ADHD. Hij kan hierdoor niet goed omgaan met hoog oplopende emoties en heeft een fors verhoogde kwetsbaarheid om psychisch ontregeld te raken bij oplopende spanningen.

Molotov cocktails en wapens
Op 6 maart 2022 had de man de hoop dat hij de studente in Leeuwarden in een bar zou ontmoeten maar de studente stuurde een berichtje dat zij niet kwam. De man is naar haar woning gegaan en zag dat daar een feestje was en hij ging ervan uit dat haar nieuwe vriend daar ook zou zijn. De man is naar huis gereden, heeft twee flessen met benzine gevuld en heeft een hamer en een mes meegenomen. Terug bij de studentenwoning aan de Tweebaksmarkt in Leeuwarden heeft de man een molotovcocktail gereed gemaakt en brandend tegen een raam aan de zijkant van de woning gegooid. Daarna is hij via de regenpijp op het platte dak geklommen, heeft hij met de meegenomen hamer het raam van de terrasdeur ingeslagen en is hij de woning binnengestormd. In de woning heeft hij met het meegenomen mes de studente dood gestoken en haar vriend neergestoken. De vriend heeft deze aanval maar net overleefd; hij had drie steekwonden in zijn borst

Strafoplegging
De rechtbank heeft de man veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien jaar en TBS met dwangverpleging.