LEEUWARDEN - De rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, heeft op 20 november jl. een 27-jarige man veroordeeld voor doodslag op een 73-jarige man van Chinese afkomst. De 27-jarige huurde een kamer bij het slachtoffer aan de Gerbrandyweg in Leeuwarden. De man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf jaar.

Weerloze positie
De verdachte heeft zijn huisbaas om het leven gebracht door hem meerdere malen op het hoofd te slaan. Het slachtoffer bevond zich daarbij in een weerloze positie namelijk geknield of, op handen en voeten steunend, op de grond. Hij is in zijn eigen woning, waar hij veilig zou moeten zijn, door bruut geweld om het leven gebracht. Door een jonge man die hij zelf in zijn huis onderdak heeft geboden en die hij geprobeerd heeft te helpen door meerdere malen werk voor hem te regelen. De rechtbank rekent verdachte deze omstandigheden zwaar aan.

Diefstal, witwassen en uitwissen sporen
De verdachte, die financiële problemen had, heeft daarbij op gewetenloze wijze 5000 euro van zijn slachtoffer gestolen en van dat geld diverse goederen aangeschaft. Verdachte heeft na het overlijden van het slachtoffer het lichaam verborgen en in ieder geval voorlopig onvindbaar gemaakt. De wijze waarop hij het lichaam van het slachtoffer heeft achtergelaten is mensonwaardig en mensonterend. Hij heeft getracht zijn eigen sporen in de woning zo goed mogelijk uit te wissen en is daarna uit de woning vertrokken. Verdachte is daarbij berekenend te werk gegaan door bijvoorbeeld bij de andere huurder erop aan te dringen dat deze zou vertrekken.

Strafoplegging en schadevergoedingen
De rechtbank heeft aan de man twaalf jaren gevangenisstraf opgelegd. Daarnaast moet de man schadevergoedingen betalen aan de benadeelde partijen