LEEUWARDEN - In de vroege ochtend van 6 maart 2022 kwam Mieke Oort om het leven bij een gewelddadig incident. Haar vriend Tom raakt zwaargewond bij het incident en wordt ternauwernood gered. De verdachte is hiervoor verantwoordelijk en bekent dat hij hen beide meerdere keren met een mes in de borst en bovenlichaam heeft gestoken. Ben, een huisgenoot van Mieke, raakt gewond door een messteek die de verdachte hem toebrengt. Daarvoor gooide hij een molotovcocktail tegen het raam van het huis. De officier van justitie: "Wat de verdachte heeft gedaan had nooit mogen gebeuren en is op geen enkele manier te rechtvaardigen". Ze eist twintig jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen de 27-jarige verdachte uit Leek.


De verdachte was obsessief jegens Mieke. Begin oktober 2021 leren Mieke en de verdachte elkaar kennen via Tinder. Ze ontmoeten elkaar en gaan op een date. De verdachte wilde een relatie met haar, terwijl Mieke zich tijdens haar studententijd amuseerde zonder een echte vaste relatie met de verdachte. Deze twee principes pasten niet bij elkaar en leidden tot stalkinggedrag bij de verdachte. De officier van justitie: "Dure cadeaus sturen als ze er niet om vroeg, een tracker in haar fiets plaatsen en Mieke volgen via de Amigos-app zijn slechts enkele voorbeelden van acties van de verdachte voorafgaand aan het tragische weekend van 6 maart. Verdachte is sorry, wil de tijd terugdraaien, maar dat kan niet. Wat de verdachte heeft gedaan had nooit mogen gebeuren en is op geen enkele manier te rechtvaardigen."


De verdachte heeft ook het leven van Tom ingrijpend veranderd. Hij kan zich niets meer herinneren van het incident, maar ziet dagelijks de littekens die hem herinneren aan het incident en de impact ervan. De levensreddende acties van first responders in de woning zorgden ervoor dat er geen dubbele moord op de dagvaarding stond, maar het was dichtbij. Het is in ieder geval niet de schuld van verdachte dat Tom het steekincident heeft overleefd. De verdachte sloeg Tom drie keer in de borst, de plaats met de meest essentiële vitale organen, het hart en de longen.


De officier van justitie: “Uit alle gesprekken en incidenten voorafgaand aan het betreffende weekend begin maart maak ik op dat er tijdens de relatie meerdere momenten van aantrekking en afstoting waren tussen de twee. Ook was er enerzijds onzekerheid van Mieke over de relatie. Anderzijds is er het probleem, het autisme van de verdachte, waarbij hij niet weet hoe hij moet handelen en wat sociaal aanvaardbaar is in sociale situaties. Die duidelijkheid had hij gewoon nodig. Ik denk dat deze twee componenten elkaar enorm hebben versterkt.” De avond van de aanklacht, de pijn veroorzaakt door de hernieuwde afwijzing van Mieke, de aanwezigheid van Tom en de laatste hoop van betrokkene, die daardoor verbrijzeld werd, lijken de druppel te zijn geweest die de emmer deed overlopen.


De verdachte wist aan het begin van de nacht al dat Mieke en Tom samen waren toen hij van Leeuwarden wegreed naar Leek, want hij had een video op zijn telefoon. Op dat moment werd hij boos. Hij reed terug naar Leek en pakte de benzinebus die hij eerder had gekocht en maakte de molotovcocktails. Hij pakte een hamer uit de schuur en een mes uit het messenblok. Hij had het andere mes al in zicht. Daarna reed hij ruim een ​​half uur terug naar Leeuwarden. Hij had alle tijd om na te denken over zijn plan en de gevolgen ervan. In de ruim tien minuten dat hij thuis was, had hij tijd om over zijn plan na te denken en had hij ook tijd om zijn plan niet uit te voeren. “Alles afwegend kom ik tot de conclusie dat de verdachte met voorbedachten rade Mieke en bijna Tom heeft vermoord. De beschuldigingen van moord en poging tot moord kunnen juridisch en overtuigend bewezen worden verklaard”.


De officier van justitie: "Hij kon op dat moment nog keuzes maken en denken, zoals de bewuste keuze om Ben geen kwaad te doen en het plan maken om eerst een molotovcocktail tegen het raam te gooien om het brandalarm af te laten gaan, en misschien chaos te creëren, klimmen de regenpijp omhoog, het portierraam inslaan en dan steken. Ik kom dan ook tot de conclusie dat de verdachte iets minder verantwoordelijk is.”


Het advies van de rapporteurs, om de kans op toekomstige escalatie van geweld te verkleinen, is dat de verdachte een behandeling krijgt die gericht is op het leren veilig hechten, meer eigenheid te verwerven en zich anders te leren gedragen in relaties met anderen. Daarnaast moet de verdachte leren woede en frustraties te herkennen, ermee om te gaan, de vermijdings- en emotionele scheiding doorbreken en moet hij leren zijn woede op de juiste manier te kanaliseren. Geadviseerd wordt een dergelijke behandeling aan de verdachte op te leggen binnen de wettelijke kaders van de maatregel van het bevel tbs met dwangbehandeling.


De officier van justitie: “Het leven van een jonge vrouw is genomen door de verdachte. De nabestaanden moeten verder zonder Mieke. Studeren en kennismaken met de achtergrond van een deel van haar familie was voor Mieke de reden om naar Nederland te gaan. Een plek waarvan haar ouders dachten dat het een veilige plek was. Het bleek niet zo te zijn. De nachtmerrie van elke ouder. het onvoorstelbare

Source: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/tbs-en-overige-forensische-zorg/tbs/soorten-tbs