Vandaag is het tien jaar geleden dat Sicco Cuperus uit Leeuwarden verdween. Op pinkstermaandag 9 juni 2014 wordt hij als vermist opgegeven, nadat hij niet op zijn werk is verschenen. Voor zijn ouders, vrienden, collega’s is het een raadsel wat er met Sicco is gebeurd. Tot op de dag van vandaag is hij vermist en wordt hij gemist. De recherche in Noord-Nederland doet onderzoek naar zijn verdwijning en werkt mee aan een podcast die deze maand wordt gepubliceerd.


LEEUWARDEN - Rechercheur Klaas Snijder is werkzaam bij de Dienst Regionale Recherche (DRR) van Politie Noord-Nederland en coördinator van het onderzoek naar de vermissing van Sicco Cuperus. “Er zijn nog altijd aanknopingspunten in het onderzoek naar de vermissing van Sicco die ons mogelijkheden geven om op door te rechercheren. We werken dan ook nog volop aan deze zaak."

Meerdere scenario’s
Het rechercheteam onderzoekt alle mogelijke scenario’s en sluit ook een misdrijf niet uit. Het team gaat ervanuit dat er mensen rondlopen die meer weten over zijn verdwijning, maar die tot op de dag van vandaag deze informatie niet hebben gedeeld. “Daar kunnen allerlei redenen voor zijn”, zegt Klaas. “Soms is de impact op mensen groot, maar soms zijn mensen ook niet bewust van het feit dat de informatie waar ze over beschikken waardevol is."

Wapen
In samenwerking met Omrop Fryslân heeft journaliste Margriet Brandsma een podcast over de verdwijning van Sicco geproduceerd. Hierin vertelt Klaas onder andere over een moment waarop het onderzoeksteam dicht bij de oplossing dacht te zijn en hij deelt nieuwe informatie over de zaak. “Sicco heeft de zaterdag voordat hij als vermist werd opgegeven zijn wapen bij zijn werk, de Koninklijke Marechaussee, opgehaald. Het waaróm, dat is de vraag. En dat maakt onderdeel uit van ons onderzoek. Wat was hij ermee van plan?”

Ook de auto is volgens Klaas een aanknopingspunt. Hoewel de auto in Marrum werd aangetroffen, is het volgens hem van belang dat de ogen niet alleen op die plaats gericht zijn. “Dat de auto daar is gevonden zegt natuurlijk niet alles, het kan heel goed zijn dat er buiten Marrum iets is gebeurd en dat het slechts de plek is waar de auto is achter gelaten."

Tien jaar
Nu het precies tien jaar geleden is, wordt er weer extra over de verdwijning van Sicco gesproken. Het team hoopt dat in deze periode de mensen die met informatie rondlopen zich realiseren dat Sicco zijn familie al jaren in onzekerheid leeft. Klaas: “En tegen die mensen zou ik willen zeggen: het is nooit te laat. Ook al is het een klein detail, het kan net de tip zijn die ons verder kan helpen. De achterblijvers hebben recht om te weten wat er met Sicco is gebeurd."

Vanaf aflevering 3 is rechercheur Klaas Snijder te horen in de podcast, deze aflevering komt later deze maand online.