LEEUWARDEN - De rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, heeft vandaag drie verdachten veroordeeld van de ‘Cambuur-rellen’ van 21 november 2021. Bij het stadion van Cambuur ontstonden rellen rondom een wedstrijd waar vanwege de geldende corona-maatregelen geen publiek bij aanwezig mocht zijn. De mannen zijn op een zogeheten snelrechtzitting veroordeeld tot celstraffen en werkstraffen.

Onrust
De verdachten zijn de eerste drie van zeven verdachten die bij de rellen rond het Cambuurplein zijn aangehouden. De mannen maakten zich schuldig aan het gooien van vuurwerk, openlijke geweldpleging en het vernielen van (o.a.) politievoertuigen.

Straffen
De politierechter heeft de verdachten veroordeeld voor misdrijven die een grote impact hebben op de openbare orde en op de veiligheidsgevoelens in de maatschappij. Een 18-jarige verdachte uit Harlingen is met toepassing van het adolescentenstrafrecht veroordeeld tot 80 uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijke jeugddetentie. Hij kreeg ook toezicht van de jeugdreclassering opgelegd. Een Leeuwarder verdachte van 21 heeft een onvoorwaardelijke celstraf gekregen van 75 dagen, waarvan 60 dagen voorwaardelijk, met bijzondere voorwaarden (meldplicht, COVA-training, ambulante behandeling, middelenverbod, dagbesteding). De derde verdachte, een 19-jarige man uit Stiens, kreeg met toepassing van het adolescentenstrafrecht 80 uur werkstraf opgelegd en een maand voorwaardelijke celstraf, met bijzondere voorwaarden (toezicht jeugdreclassering, ambulante begeleiding, middelcontrole, dagbesteding). Alle verdachten kregen bovendien een locatieverbod van 6 maanden voor het Cambuurstadion en het gebied daaromheen.

Snelrecht
Als een verdachte binnen 17 dagen voor de rechter komt, is sprake van snelrecht. Het idee achter snelrecht is dat een snelle afdoening bij zulke misdrijven effectiever is. De feiten zitten bij alle betrokkenen nog vers in het geheugen. Ook weten eventuele slachtoffers en andere betrokkenen meteen waar ze aan toe zijn.