BURGUM/HIJUM/OUDEBILDTZIJL - De politie heeft 200 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen in woningen in Burgum, Hijum en Oudebildtzijl. Een special vuurwerkteam doorzocht drie woningen, na meldingen van vuurwerkoverlast. Het vuurwerk is in beslag genomen en wordt binnenkort vernietigd. Drie personen moeten zich binnenkort voor de rechter verantwoorden. Ook wordt er door de burgemeester bij twee personen een bestuurlijke maatregel opgelegd.

Zwaar vuurwerk naast gasfles
In de woning in Burgum trof de politie meer dan honderd kilo professioneel vuurwerk aan. Een deel van het vuurwerk lag naast een gasfles die was aangesloten op een gaskachel. Bij het vuurwerk zaten onder andere 22 ‘shells’, ook wel mortierbommen genoemd. In een woning in Oudebildtzijl vond de politie ruim 75 kilo vuurwerk, waaronder nitraten en ander professioneel vuurwerk. Het bezit hiervan is verboden. In Hijum werd nog eens 15 kilo professioneel vuurwerk in beslag genomen. Al het gevonden vuurwerk wordt binnenkort vernietigd.

Overlast en gevaar voor de buurt
De politie krijgt in aanloop naar de jaarwisseling regelmatig meldingen van overlast door zwaar vuurwerk. Illegaal vuurwerk levert voor de buurt niet alleen overlast op, maar kan ook zeer gevaarlijke situaties opleveren, zoals in Burgum. Het is niet voor te stellen wat er was gebeurd als dit vuurwerk in de woning was ontploft. De politie werkt met een speciaal vuurwerkteam dat zich richt op het verminderen van vuurwerkoverlast.

In Oudebildtzijl trof de politie ruim 75 kilo vuurwerk aan, waaronder nitraten en ander professioneel vuurwerk.

Bestuurlijke maatregel voor twee bewoners
De bewoners van de woningen in Burgum en Oudebildtzijl krijgen van de burgemeester een bestuurlijke maatregel opgelegd. Dit geeft de burgemeester de bevoegdheid om er bij herhaling voor te kiezen om de bewoner tijdelijk uit huis te plaatsen.

Zelf vuurwerkoverlast melden
Vuurwerkoverlast in je woonomgeving is altijd vervelend en soms erg gevaarlijk. Wil je overlast door (verboden) vuurwerk melden? Bel dan alleen bij een (levens)gevaarlijke situatie met het noodnummer 112. Is de situatie niet gevaarlijk? Meld de overlast dan via het meldformulier hieronder. Je kunt vuurwerkoverlast ook rechtstreeks bij je gemeente melden.