LEEUWARDEN - De afgelopen dagen zijn negen personen aangehouden op verdenking van openlijke geweldplegingen na de wedstrijd SC Cambuur - SC Heerenveen op 19 februari 2023. De politie verwacht de komende week nog meer aanhoudingen te verrichten.


Na de wedstrijd op 19 februari 2023 zochten aanhangers van Cambuur de confrontatie met de aanhangers van Heerenveen. Ze bekogelden elkaar en de politie onder andere met stenen, stukken hout, afvalcontainers en stukken beton. De mobiele eenheid heeft moeten optreden om ervoor te zorgen dat de bussen van de bezoekende supporters veilig konden vertrekken. Hierbij werden meerdere politievoertuigen vernield en raakte een politiepaard gewond.

Camerabeelden

Rondom het stadion werden er ook diverse andere vernielingen gepleegd. Er zijn destijds acht personen op heterdaad aangehouden. De politie stelde na de ongeregeldheden direct een strafrechtelijk onderzoek in. In dit onderzoek is een grote hoeveelheid camerabeelden bekeken waar een deel van de ongeregeldheden op was vastgelegd. Dit onderzoek heeft nu geleid tot de aanhouding van deze negen verdachten. Zeven daarvan zijn afkomstig uit de gemeente Leeuwarden. Het gaat om één minderjarige jongen, een man van 20, twee mannen van 22 jaar, een 24-jarige man, een 26-jarige man en een 29-jarige man. De andere twee verdachten zijn mannen van 25 en 28 jaar uit de gemeente Alkmaar.

Belangrijke getuige
De politie heeft de desbetreffende zondagmiddag gesproken met een belangrijke getuige. Hij stopte een ME-voertuig om de agenten informatie te geven over een incident op het Cambuurplein, waarbij een persoon zwaargewond is geraakt. De politie komt graag opnieuw in contact met deze getuige, een man in de leeftijd van 50 tot 55 jaar. Bent u of kent u deze man? Neem dan contact met ons op via 0900-8844 onder vermelding van zaaksnummer: 2023046823.

Het onderzoek gaat door

Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten. De inmiddels aangehouden verdachten zijn na verhoor weer in vrijheid gesteld. Zij zullen op een later moment voor de rechter moeten verantwoorden. Heeft u informatie die u nog niet met de politie hebt gedeeld. Bel ook dan met 0900-8844 of neem anoniem contact op via 0800-7000.