HARLINGEN/LEEUWARDEN - Sinds januari 2019 is er in Harlingen op verschillende plaatsen brand gesticht. Deze branden hebben nog steeds veel impact op de inwoners van Harlingen. De politie heeft vrijdag 6 augustus een 25-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van plegen van meerdere brandstichtingen in de stad Harlingen.

Tussen januari 2019 en februari 2021 waren er zo’n 60 branden in Harlingen. Bij zeker 22 branden was er duidelijk sprake van brandstichting. De branden vonden vooral plaats in de Oosterparkwijk en in Plan-Zuid. Er zijn verschillende voertuigen in vlammen opgegaan en er is brand gesticht bij meerdere woningen. Daarnaast is brand gesticht bij het ziekenhuis.

Het onderzoek
In het onderzoek naar deze brandstichtingen zijn er verschillende acties ondernomen. Zo heeft er bijvoorbeeld meerdere keren buurtonderzoek plaatsgevonden, is er technisch en forensisch onderzoek verricht, is er gezocht naar DNA-sporen en zijn er camerabeelden verzameld en bekeken. In juni van dit jaar heeft de politie een aantal van deze camerabeelden gedeeld die tijdens de nacht van een brand in januari 2021 zijn gemaakt. Getuigen van de brandstichting of mensen met andere informatie werden in deze video gevraagd om zich bij de politie te melden. Wij hebben na deze video diverse tips gekregen. Deze informatie is meegenomen in het politieonderzoek.

De aanhouding
Het onderzoek leidde naar de 25-jarige inwoner van Leeuwarden. Hij is vanochtend aangehouden en wordt in verband gebracht met meerdere brandstichtingen. We onderzoeken om hoeveel branden dat gaat. Wat de aanleidingen van de brandstichtingen zijn geweest is vooralsnog niet duidelijk en is onderwerp van het onderzoek. De verdachte zal hierover uitgebreid worden verhoord en het onderzoek gaat verder.

Informatie delen kan nog steeds
Hebt u informatie die u nog niet met de politie hebt gedeeld, maar die wel relevant is voor het onderzoek naar de brandstichtingen? Deze informatie kunt u nog steeds delen. Ook camerabeelden delen met de politie kan nog steeds. Dit kan online of telefonisch via de opsporingstiplijn: 0800-6070. Liever anoniem blijven? Bel dan Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of gebruik het meldingsformulier van M.