LEEUWARDEN - Een 27-jarige man uit Leeuwarden is aangehouden nadat hij afgelopen nacht bijna 60 keer belde met het alarmnummer 112. Uit de gesprekken bleek dat hij geen hulp nodig had. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt. Bij misbruik van het alarmnummer kunnen er onnodig slachtoffers vallen en misbruik is dan ook strafbaar.


De man belde afgelopen tijd met regelmaat het alarmnummer. Sinds 4 mei heeft hij dat 235 keer gedaan. Afgelopen nacht belde hij bijna 60 keer voor niets naar 112. Uit gesprekken met de centralist blijkt dat de beller geen hulpdienst nodig had.

Met zijn belgedrag blokkeert de man de hulplijn waardoor een noodtelefoontje mogelijk te laat bij politie terecht kan komen, wat levensgevaarlijk kan zijn. De man is vanmorgen in zijn woning aangehouden en zijn telefoon is in beslag genomen. Op het bureau zal de man verhoord worden.

Misbruik 112
Voor niets of voor de grap naar 112 bellen, kan ervoor zorgen dat er onnodig slachtoffers vallen. Iemand met een echte noodmelding krijgt daardoor misschien geen verbinding met de alarmcentrale. Misbruik van 112 is dan ook strafbaar. Bij een onjuiste melding spoort de politie de beller op. Alle gegevens van (mobiele) telefoons zijn op te vragen. En alle gesprekken die via 112 binnenkomen, worden opgenomen. Bij misbruik van 112 kunnen volwassenen een boete of een gevangenisstraf krijgen. Maken kinderen misbruik van 112? Dan licht de politie de ouders in. Belt een kind vaker naar 112? Dan moet het naar Halt. De politie kan de kinderrechter vragen om een zwaardere straf.

Meer informatie over het alarmnummer 112 is hier te vinden.