LEEUWARDEN - De rechter-commissaris van de rechtbank Noord-Nederland heeft gisteren de bewaring bevolen voor een termijn van veertien dagen van een 21-jarige verdachte uit Leeuwarden. De man werd vrijdagochtend 1 januari omstreeks half drie aangehouden op verdenking van poging toebrengen zwaar lichamelijk letsel, belediging van een ambtenaar in functie en verzet bij aanhouding.

De politie sommeerde tijdens de jaarwisseling een groep personen weg te gaan van het kruispunt Hoeksterend en Voorstreek in de binnenstad van Leeuwarden. De groep voldeed daar niet aan. De verdachte riep beledigingen naar de agenten en gooide een brandende fakkel naar hen. Een van de politieagenten kon de fakkel ternauwernood ontwijken.

Snelrecht
De verdachte vluchtte daarna en gooide een tweede brandende fakkel naar de agenten die hem achterna renden. Die fakkel trof een agent tegen het voorhoofd. Bij fouillering trof de politie nog vijf van dergelijke fakkels aan. De zaak gaat naar een snelrechtzitting op 11 januari in Leeuwarden.

Het onderzoek naar de gebeurtenissen in Leeuwarden gaat verder. Zo worden bijvoorbeeld nu beschikbare camerabeelden geanalyseerd. De politie verwacht binnenkort nog enkele aanhoudingen te kunnen doen.

Twaalf verdachten
Het parket Noord-Nederland telt in totaal twaalf verdachten die zijn aangehouden voor misdrijven in de periode van donderdag 31 december 00.00 uur tot vrijdagochtend 1 januari 08.00 uur. De verdenkingen betreffen geweld tegen personen, geweld tegen goederen en geweld tegen personen in publieke functie. Drie verdachten moeten naar een snelrechtzitting op 13 januari in Assen.

Ongeregeldheden
De ongeregeldheden die doorgingen na de jaarwisseling in Coevorden leiden ertoe dat nog eens drie verdachten eveneens naar snelrechtzitting gaan; een verdachte wegens openlijke geweldpleging en twee verdachten wegens opruiing.

Het politieonderzoek naar het ‘carbid-incident’ in Joure loopt nog, die zaak is buiten deze cijfers gehouden.