LEEUWARDEN - Op zaterdag 10 september zetten we in Leeuwarden de deuren van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden en die van de rechtbank Noord-Nederland wagenwijd open voor al het geïnteresseerde publiek, jong en oud. Onze deuren zijn geopend van 10.00 tot 16.00 uur.


Vraag de toga van het lijf

Heb jij altijd al willen weten hoe het er tijdens een rechtszaak aan toe gaat? Wil je het paleis of het gerechtsgebouw graag van dichtbij bewonderen of wil je weten of die toga jou ook goed staat? Heb je brandende vragen voor een rechter of wil je graag weten hoe het is om te werken bij de Rechtspraak? Kom dan vooral langs en vraag ons de toga van het lijf.

Beleef een rechtszaak

Op deze open dag nemen we je graag mee in de wereld van de Rechtspraak. We spelen verschillende zittingen na met onder andere rechters, advocaten, verdachten en slachtoffers. Ook is er tijdens de zitting gelegenheid om vragen te stellen. Naast het bijwonen van een zitting kun je een ‘celfie’ maken in het cellencomplex of je laten rondleiden door het paleis of het gerechtsgebouw. Op je weg door de zittingszalen kom je rechtbanktekeningen en oude politie-uniformen tegen.

Meet en greet je nieuwe collega

In een speciaal ingerichte ‘meet en greet’ ruimte vertellen onze collega’s je graag meer over hun functie en de mogelijkheden van het werken bij de Rechtspraak. We hebben natuurlijk juridische functies als rechter en griffier, maar je kunt bij ons ook aan de slag in een niet-juridische functie. Denk bijvoorbeeld aan beveiliging, administratie of ICT.

Doe mee met een kinderzitting

Ook voor de kinderen is er van alles te doen! Speciaal voor de kinderen organiseren we zittingen waar ze zelf in de huid kunnen kruipen van een rechter, een verdachte of een advocaat. Ook kunnen ze op de foto in een echte toga op de stoel van de rechter, zich laten schminken als een boef of achter het stuur kruipen van een politiebus.