LEEUWARDEN - Vandaag, donderdag en vrijdag staat bij de rechtbank Leeuwarden de inhoudelijke behandeling gepland van het strafrechtelijk onderzoek ‘
Alfa’.


Dit betreft een onderzoek van politie en Openbaar Ministerie Noord-Nederland naar twee verdachten (beiden 22 jaar oud en afkomstig uit de Friese woonplaatsen Burgum en Hurdegaryp) die hebben opgetreden als chauffeur voor een 15-jarig meisje dat betaalde seksafspraken had met klanten in Noord-Nederland.

Zeven andere personen moeten zich eveneens voor de rechtbank in Leeuwarden verantwoorden voor seksueel misbruik van de minderjarige. Via contactadvertenties online kwamen klanten in contact met het meisje en de twee hoofdverdachten.

De hoofdverdachten werden op 29 september 2020 aangehouden. De verdachte uit Burgum zit inmiddels 283 dagen vast en de andere heeft 87 dagen in voorlopige hechtenis gezeten, en is inmiddels geschorst.

Het strafrechtelijk onderzoek startte afgelopen zomer naar aanleiding van melding bij Meld Misdaad Anoniem. Het misbruik stopte doordat de politie snel ingreep.