LEEUWARDEN - Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, locatie Leeuwarden, heeft vandaag een 28-jarige man veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf voor doodslag op een 73-jarige man. Ook moet hij schadevergoedingen betalen.

Weerloos slachtoffer
In juli 2019 werd in een woning in Leeuwarden het dode lichaam gevonden van een 73-jarige man van Chinese afkomst. Uit forensisch onderzoek is af te leiden dat het slachtoffer in zijn woonkamer hard op zijn hoofd is geslagen, terwijl hij zich in een weerloze positie bevond. Daarna is het lichaam naar de slaapkamer versleept. De politie heeft het lichaam ruim twee weken later in de slaapkamer gevonden, deels verpakt in plastic en verborgen onder een stapel kleding.

Verdachte huurde een kamer in de woning van het slachtoffer. Hij heeft geprobeerd zijn sporen te wissen door in de woning schoon te maken. Ook heeft hij een andere huurder aangespoord om uit de woning te vertrekken. Daarna is ook verdachte uit de woning vertrokken.

Verdachte had een huurachterstand en financiële problemen. Hij heeft ruim 5000 euro van het slachtoffer gestolen en van dat geld goederen gekocht.

Veroordeling voor doodslag en diefstal van geld

Het openbaar ministerie had gevorderd verdachte te veroordelen voor moord tot een gevangenisstraf van 18 jaar. Het hof heeft verdachte vrijgesproken van moord en gekwalificeerde doodslag en verdachte veroordeeld voor doodslag en diefstal van geld.

De rechtbank had verdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar. Vanwege veranderde wetgeving heeft het hof een gevangenisstraf van 10 jaar opgelegd. De straf die verdachte daadwerkelijk moet uitzitten, is daarmee gelijk aan de straf die verdachte onder de oude wetgeving daadwerkelijk moest uitzitten.

Verdachte moet daarnaast schadevergoedingen betalen aan de benadeelde partijen (nabestaanden).