LEEUWARDEN - De Rechtbank Noord-Nederland locatie Leeuwarden heeft een 24-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk wegens een poging tot doodslag, vernieling van een scooter(band) en het mishandelen en beledigen van een politieagent.


De man heeft in de nacht van 5 op 6 mei 2019 ruzie gemaakt met een vriend die hem geen lift naar huis wilde geven. Vervolgens heeft verdachte gepoogd aangever om het leven te brengen door een mes te trekken waarmee hij diverse malen met kracht heeft uitgehaald in de richting van het bovenlichaam, hoofd, hals en gezicht van aangever. Die steekbewegingen konden door aangever nipt worden ontweken. De rechtbank overweegt dat verdachte hiermee een uiterst gevaarlijke situatie heeft veroorzaakt en heeft getracht een inbreuk te maken op de lichamelijke integriteit van aangever.

Maatschappelijke onrust

Ook brengt een feit als dit veel maatschappelijke onrust met zich mee. Het incident speelde zich af in het centrum van Leeuwarden waar veel mensen op de been waren in verband met de festiviteiten rond Bevrijdingsdag. Daarnaast heeft verdachte zich schuldig gemaakt een vernieling door de scooterband van aangever met het mes lek te steken.

Agent in functie mishandeld

Na zijn aanhouding heeft verdachte een agent in functie mishandeld door hem een knietje te geven in zijn gezicht. Enkele momenten later heeft hij de verbalisant beledigd door hem uit te schelden en in het gezicht te spugen. Dit is volstrekt onacceptabel en respectloos gedrag. De rechtbank neemt het verdachte kwalijk dat hij hiermee een forse inbreuk heeft gemaakt op de lichamelijke integriteit van de verbalisant en hem in zijn eer en goede naam heeft aangetast. De vordering tot schadevergoeding van de desbetreffende verbalisant is toegewezen.