FEANWALDEN - De politie heeft vrijdag drie aanhoudingen verricht na een schietincident en de vondst van een hennepkwekerij in de Suvelstrjitte in Feanwâlden. De politie kreeg melding van een poging tot inbraak in een bedrijfspand, waarbij ook zou zijn geschoten. In dit bedrijfspand werd later een hennepkwekerij aangetroffen met ongeveer 600 planten.


Mogelijk meer personen betrokken
De politie kreeg aanvankelijk op vrijdag 25 februari rond 02:55 uur een melding van schoten in de omgeving van een bedrijfspand aan de Suvelstrjitte. Toen de agenten arriveerden, bleek het mogelijk te gaan om een poging tot inbraak, waarbij er ook schoten zijn gelost. Op dit moment gaat de politie er vanuit dat er meerdere voertuigen, waaronder een wit busje, en meerdere personen betrokken zijn geweest bij de inbraak. Dit witte busje is even later die nacht op de A31, bij de Afsluitdijk, gesignaleerd. Agenten wisten het busje in Noord-Holland, op de N307 bij Zwaag, tot stoppen te dwingen. De bestuurder, een 21-jarige man uit Hoorn, is hier aangehouden. Hij wordt verdacht van mogelijke betrokkenheid bij het schietincident en de poging tot inbraak. Het voertuig waarin de verdachte reed, is in beslag genomen en deze wordt onderzocht. De verdachte zit vast en hij wordt verhoord. In de omgeving van het bedrijfspand hebben agenten buurtonderzoek verricht en zij hebben ook camerabeelden veiliggesteld. Uit onderzoek moet blijken wie er heeft geschoten en of er meer personen betrokken zijn geweest bij het incident.

Hennepkwekerij met 600 planten
Tijdens het onderzoek in het bedrijfspand aan de Suvelstrjitte vonden agenten goederen die gebruikt kunnen worden bij de kweek van hennep. Daarom doorzochten zij het pand minutieus. In de loop van de ochtend vonden zij in het pand een in werking zijnde hennepkwekerij met daarin ongeveer 600 planten. De politie heeft hiervoor een 61-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 46-jarige vrouw uit Feanwâlden aangehouden. De hennepkwekerij wordt ontmanteld. De twee verdachten zitten vast en ze worden verhoord.

Onderzoek naar verband tussen de incidenten
De politie doet onderzoek naar beide incidenten. In dit onderzoek wordt ook gekeken is of er een verband is tussen de poging tot inbraak, het schietincident en de aanwezigheid van de hennepkwekerij. Meerdere aanhoudingen worden op dit moment niet uitgesloten.

Tips
Het kan zijn dat omwonenden van het bedrijfspand iets hebben gezien of gehoord van het incident bij het bedrijfspand, maar dat ze dit nog niet hebben gemeld. We roepen ze op om dit bij de politie te melden. Dat geldt ook voor camerabeelden waarop mogelijk iets te zien is. Iedereen met tips of beelden kan zich melden bij de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Ook kunt u onderstaand tipformulier gebruiken.