LEEUWARDEN - Op zondag 26 december omstreeks 22.45 uur zagen agenten dat een auto het nieuwbouwplan Blitsaerd-Oost te Leeuwarden inreed en hier kort verbleef. Omdat hier onlangs diverse bouwcontainers waren opengebroken ging de politie op zoek naar eventueel geopende containers. Die werden echter niet aangetroffen. Omdat de agentenhet vermoeden hadden dat de auto met inzittenden terug zou komen hebben de collega’s post gevat in de nabijheid waar ze de auto voor het laatst hadden gezien.


Kort hierna kwam de betreffende auto weer terug en stopte bij een bouwcontainer. De bouwcontainer werd opengebroken en gereedschappen werden vanuit de container in de auto gezet door de twee inzittenden. Nadat de auto het bouwterrein verliet werd op de Groningerstraatweg de auto klem gereden door de politie. In de auto werden de gestolen gereedschappen aangetroffen en de bestuurder, een 43-jarige Leeuwarder en de passagier, een 22-jarige Leeuwarder werden aangehouden voor de diefstal. Ook de auto werd in beslag genomen.

Omdat de agenten de indicatie hadden dat de bestuurder onder invloed van drugs was, werd een speekseltest toegepast, die positief testte op het gebruik van cocaïne. Op het bureau is bij de bestuurder bloed afgenomen door de GGD arts voor verder onderzoek.

De politie is vervolgens naar de woning van de bestuurder aan de Abeelstraat gegaan en troffen meerdere elektrische gereedschappen en andere goederen aan welke vermoedelijk van diefstal afkomstig waren. De aanwezige bewoonster, een 28-jarige Leeuwarder, werd aangehouden voor heling en is ook ingesloten. Er is vandaag verder onderzoek gedaan in de woning, erf en schuur naar de aanwezige goederen.

In de woning van de 22-jarige verdachte werd ook gezocht. Tijdens de doorzoeking in de woning werd een grote hoeveelheid hard- en softdrugs aangetroffen. Het vermoeden bestaat dat deze verdachte zich bezig hield met het vervaardigen van speed en MDMA en aan het handelen was in deze drugs. In totaal werd er in de woning aan de Wismastate bijna 1,5 kilogram aan geperste Hasj, meer dan 1 kilogram speed, bijna 140 gram 3MMC, bijna 245 gram MDMA en 4 kilogram versnijdingsmiddelen aangetroffen.

Al deze goederen zijn in beslag genomen en de verdachten zijn in verzekering gesteld. De zaak is in onderzoek.